IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
12:30 | 13 февруари 2022
Обновен: 08:39 | 26 март 2024

Криза в Добруджа: Млечни ферми фалират заради скъпотията

Изкупната цена на млякото е около 80 ст.

По материала работи: Слав Велев
Криза в Добруджа: Млечни ферми фалират заради скъпотията

Снимката е илюстративна: Agri.bg

Положението на млекопроизводителите в област Добрич върви от лошо към по-лошо. Изкупната цена на млякото не покрива разходите им. Тя се е вдигнала минимално, но не може да компенсира високите цени на енергията и скъпите фуражи“, коментира за Про Нюз Добрич Ангел Йонов – изп. директор на Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България.

От 65-70 стотинки за литър, изкупната цена сега е около 80 ст. и това не е достатъчно. „Държавата трябва да се обърне с лице към млекопроизводителите. Много животни се продават, ликвидират се ферми, което никак не е добре. Фуражите са двойно по-скъпи. Миналата година смеската беше 30-35 ст./ кг, сега отива над 60 ст./кг. Цената на зърното, силажа, сеното – всичко скочи много. Слънчогледовият шрот се продаваше за 40-50 ст./кг, сега стига 1 лев“, казва браншовикът.

Негов колега споделил, че ако досега е плащал 500 лева ток във фермата си за около 300 животни, сега сметката му е около 2 000 лева. Производителите на мляко изтъкват още като проблем, че не могат да задържат работната ръка – хората отивали в строителството, а и другаде за повече пари. Намеренията да се повиши минималният осигурителен праг за земеделските производители от 420 на 710 лева също ги притеснява.

Ангел Йонов определя сегашния момент като най-тежък за бранша от години насам. „Почти всички фермери са ангажирани с кредити и това ги спира да не се откажат и да закрият стопанствата. Непрекъснато отпадат ферми. В нашия регион за последните 2-3 години се ликвидираха над 10 ферми и то големи – с по над 100 крави. А не съм чул поне една нова да бъде създадена. Млечното говедовъдство е изключително важен стратегически отрасъл, ако го няма – какво правим? 90% от месото в България в момента е вносно, сега ще започнат да ни внасят масово и млякото“, коментира Йонов.

Той посочи, че организациите от бранша искат спешна среща с министъра на земеделието. Млекопроизводителите настояват субсидирането да бъде увеличено. Другото, което искат, е за фермерите да се осигурят земи от държавния поземлен фонд, за да могат те да си произведат по-евтини фуражи. „Този механизъм е проигран в други европейски държави. Трябва да имаш определен брой животни, за да можеш да ползваш този държавен фонд срещу минимални държавни такси. Сключва се договор, че земите ще се ползват при определен брой животни. Ако спре да ги отглеждаш, ти взимат земята. Сега тези земи се наемат най-вече от арендаторите на търгове“, обясни Йонов.

И още един проблем, който стои от години – фермери не могат да си изкарат животните на паша, защото арендаторите разорават просеките до пасищата. Законът не се спазва, 60-70% от пасищата в региона са разорани, алармират от сектора.

Коментари

Новини Варна