IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
16:30 | 24 януари 2022
Обновен: 17:57 | 18 април 2024

Варненски пекари фалират заради скъпия ток

Анатоли Колев обяви затварянето на хлебопекарната си със съобщение в социалните мрежи

По материала работи: Слав Велев
Варненски пекари фалират заради скъпия ток

Снимка: Анатоли Колев, Фейсбук

Анатоли Колев от Варна обяви затварянето на хлебопекарната си със съобщение в социалните мрежи

„Уважаеми почитатели на моя хляб. Искам да ви се извиня затова, че няма да мога да възстановя производството”. Така Анатоли Колев от Варна обяви затварянето на хлебопекарната си.

Основната причина са непосилните сметки за ток през последните месеци. При 1500 лева месечна фактура за електроенергия допреди 6 месеца, сметката скача на 5000 лева, обясни Колев пред Дарик

Затварянето на пекарната води и до съкращаване на 11 души персонал, който е бил намаляван поетапно през последните месеци. Според бизнесмена, за да започне отново пекарната да работи, трябва ситуацията в държавата да се промени и да станат атрактивни условията за правене на бизнес в България.

За прекратяване на дейността и на други дребни производители на хляб и тестени закуски във Варна разкри пред Дарик Иво Бонев, дългогодишен председател на Варненския съюз на хлебопекарите и сладкарите. Според него високите цени на електроенергията, горивата и всички суровини, с които производителите работят, могат да доведат и до още фалити. 

За да се намери необходимият икономически баланс, трябва да има яснота – както за сметките за ток, така и за цените на суровините. По информация на доставчици цените ще продължават да растат, посочи Бонев.

Другият вариант е поскъпване на крайния продукт. В момента заводският хляб във Варна се продава за около 1,40 лева, като само преди година е бил един лев. Баничката пък вече наближава цена от 2 лева. 

Иво Бонев добави, че се забелязва спад на продажбите. Той се дължи както на новите цени, така и на това, че месеците януари, февруари и март са най-трудни за хлебопроизводителите във Варна. По това време на годината на ден в морската столица се продават по около 100 хиляди хляба. През летните месеци продажбите скачат до 130 хиляди хляба дневно. 

Коментари

Новини Варна