IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
12:45 | 14 февруари 2022
Обновен: 22:31 | 23 април 2024

Акция на АМ "Тракия": Арестувани са четирима с близо 10 кила хероин от Турция

Дрогата била предназначена за разпространение във Варна и София

По материала работи: Слав Велев
Акция на АМ "Тракия": Арестувани са четирима с близо 10 кила хероин от Турция

Снимката е илюстративна/МВР/АРХИВ

Четирима мъже са арестувани при акция на 11 февруари на АМ "Тракия" по обвинение в контрабанда на хероин в особено големи размери и разпространение на наркотици, съобщиха от пресслужбата на.Варненския окръжен съд.

Днес магистратите разгледаха исканията за определяне на мерки за неотклонение на четирима мъже, привлечени като обвиняеми за контрабанда на високорискови наркотични вещества в съучастие, както и за държането им с цел разпространение. 

На 11 февруари на магистрала "Тракия", близо до Ихтиман е спрян автомобил за проверка. В тайник са намерени 9 433 гр наркотик, който по-късно е установено, че представлява хероин. Количеството е в особено големи размери. Шофьорът на автомобила Мустафа М. е бил задържан, както и Марио М. – пътувал в пилотна кола. По-късно са арестувани и Сергей И. и Исмаилаки М.

Досъдебното производство е било образувано на 30 ноември 2021 година от сектор „Борба с организираната престъпност“ във Варна, които са работили съвместно с  техните колеги от ГДБОП при МВР, под ръководството на Окръжна прокуратура - Варна.

Според държавното обвинение престъпната дейност е извършвана при изключителна конспиративност. Наркотичното вещество е било внесено в страната ни от Турция през ГКПП „Капитан Андреево“. Хероинът бил предназначен за разпространение във Варна и София.

С изключение на 47-годишния Сергей И. и 61-годишния Мустафа М., останалите двама мъже са с чисто съдебно минало. Всеки от тях поиска по-лека мярка за неотклонение.

Адвокатът на 43-годишния Марио М. изтъкна, че мъжът има постоянен адрес, полага грижи за семейството си, а скоро предстояла операция на един от членовете, поради което той не би се укрил или извършил престъпление. Защитата на Мустафа М. посочи, че мъжът е съдействал на органите на разследването, полагал труд и по-подходяща мярка би била „домашен арест“.  Заради влошеното здравословно състояние, адвокатът  на 56-годишния Исмаилаки М. също поиска от съда определяне на мярка, различна от „задържане под стража“. Според защитата липсвали доказателства, доказващи неговата съпричастност към престъпленията, за които е привлечен към наказателна отговорност. На свой ред Сергей И. мотивира искането за по-лека мярка за процесуална принуда с факта, че има тежко семейно положение и само той осигурява материално близките си.

Варненският окръжен съд, като разгледа събраните до момента доказателства – свидетелски показания, протоколи за претърсване и изземване, секретни справки от използваните специални разузнавателни средства, прецени че може да се направи обосновано подозрение за съпричастност на четиримата мъже към двете престъпления. За съда бяха налице и другите законови изисквания  - опасност лицата да се укрият или да извършат престъпление. Това се извежда от оборимата презумпция, при която законодателя е приел, че ако от събраните доказателства не се установява друго, опасността от укриване или извършване на престъпление е винаги налична за обвинение, за което се предвижда минимум 10 години затвор.

В НК е предвидено наказание за контрабанда на наркотици от 15 до 20 години „лишаване от свобода“ и глоба до 300 хиляди лева, а за държане с цел разпространение санкцията е затвор до15 години и глоба до 100 хиляди лева.

Съдът прецени, че тежкото семейно положение на Сергей И. не би могло само по себе си да е мотив, за да се определи по-лека мярка за неотклонение. Тази преценка съдът сподели и относно предстоящата операция на близък роднина на Марио М. Относно влошеното здравословно състояние на Исмаилаки М. е била направена медицинска експертиза. Заключението от нея е, че към този момент няма пречка той да не пребивава в ареста. Поради изложените съображения, съдът определи спрямо четиримата мъже най- тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“.

Определенията на Варненския окръжен съд подлежат на обжалване.

Коментари

anina ( преди 2 години )
Те всички са в много тежко финансово положение, за оплакване са. И откъде наркоманите ще си набавят доза, пуснете ги другари , съдии.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна