IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
16:45 | 14 февруари 2022
Обновен: 21:22 | 27 март 2024

Затвор и 10 бона глоба за мъж, извършил грабеж по време на ковид-карантина

Напил се със свои познати, след това решил да ограби просякиня

По материала работи: Слав Велев
Затвор и 10 бона глоба за мъж, извършил грабеж по време на ковид-карантина

Присъда от 3 години и 4 месеца „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 10 000 лева за мъж, извършил грабеж и нарушил карантината си няколко пъти, по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Търговище.

33-годишният Г.И. беше осъден на 3 години и 4 месеца „лишаване от свобода“ при строг режим и глоба от 10 000 лева за това, че при условията на опасен рецидив, като употребил сила, отнел с намерението противозаконно да присвои, чужди движими вещи – чантичка и парична сума, и за времето от 25 август до 30 август 2021 г., при условията на продължавано престъпление, нарушил мерките по време на епидемия, като не спазил срока на 10-дневна карантина, наложена му с предписание на РЗИ - Софийска област. Мъжът бил привлечен към наказателно отговорност от Окръжна прокуратура – Търговище за две престъпления - по член 199, ал.1, т.4, във връзка с чл.198, ал.1, предл.1, във връзка с чл.29, ал.1, б.”а” и „б” от НК и по член 355, ал.2, във връзка с ал.1, във връзка с чл.26, ал.1 от НК.

Въпреки, че след завръщане от Федерална Република Германия на 23 август 2021 година, 33-годишният мъж бил поставен под карантина, той не се съобразил с предписанието на здравните власти и два дни по-късно излязъл от дома си в село Светлен. Отишъл в  близкия град Попово и употребил алкохол. След като срещнал свой познат, Г.И. продължил да пие в дома му. Към тях се присъединил още един мъж, познат и за двамата. Подсъдимият, който видимо бил силно повлиян от алкохола, започнал да се държи грубо. Невъздържаното му поведение подразнило другите двама мъже, а когато той споделил, че е поставен под карантина, домакинът го изгонил.

Г.И. си тръгнал ядосан. Случайно, докато се движи по улицата, забелязал жена – роднина на неговия познат, от чиито дом си тръгвал. За нея той знаел, че се занимава с просия и предположил, че носи изкараното от деня в себе си. Решил, че може лесно да се сдобие с парични средства. Г.И. се приближил, заговорил грубо на жената и започнал да я удря, успял да свалил чантичката от кръста й. Поради намесата на свидетел, който забелязал случващото се, подсъдимият спрял да удря жената и си тръгнал.

От изготвената характериситична справка станало видно, че подсъдимият не полага общественополезен труд и често злоупотребява с алкохол. Той е склонен към извършването на хулигански действия. Според справката му за съдимост, същият е осъждан многократно за различни престъпления от общ характер, и в частност за различни посегателства срещу чуждата собственост – 11 присъди за кражби и грабежи.

За периода от 25 август до 30 август 2021 г. Г.И. продължил да демонстрира неуважението си към общоприетите норми, като три пъти нарушил карантината, наложена му с предписание на здравните власти поради въведените в страната противоепидемични мерки против разпространението на заразна болест по хората, свързана с разпространението на „COVID-19“.

Решението на Окръжен съд - Търговище подлежи на протест и обжалване пред Варненския апелативен съд.

Коментари

Новини Варна