IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:40 | 18 февруари 2022
Обновен: 01:08 | 25 април 2024

Тираджия "кашкавал" пренасял за €6 хил., оказало се дрога за над 1 млн.

За това престъпление законът предвижда затвор до 20 г. и „глоба“ до 300 000 лв.

По материала работи: Слав Велев
Тираджия "кашкавал" пренасял за €6 хил., оказало се дрога за над 1 млн.

Снимка: МВР

Пловдивският апелативен съд отхвърли като неоснователна жалбата на  мъж, който е обвиняем за контрабанда на хероин и потвърди взетата от Окръжен съд – Хасково спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража“. По делото има и втори обвиняем – шофьор, който не е подал жалба и за него „задържането под стража“ е влязло в сила.

Първият, като помагач и подбудител, а турският шофьор като извършител, са обвинени в това, че на  07.02.2022 г. през ГКПП „Капитан Андреево“, с товарен автомобил, са пренесли през границата на страната от Турция в България хероин, с общо тегло 13,260 кг. на стойност 1 193 400 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

За това престъпление законът предвижда   наказание  „лишаване от свобода“  от 15 до 20 години и „глоба“ от 200 000 до 300 000 лева.

Турският шофьор разказал, че не знае за наркотика. Дали му чанта, в която казали, че има кашкавал и той повярвал, защото пакетите били опаковани. Предавайки сака трябвало да получи 6 000 евро. Като преминал границата и го заловили с пратката, той завел полицаите на тир паркинга, където трябвало да е получателят  и щом го видял го посочил като човека, който чака стоката. При обиска на помагача, полицаите намерили 6 000 евро, колкото турчинът казал, че ще му платят за „кашкавала“.

След анализ на доказателствата  по делото апелативните магистрати прецениха, че  може да се направи обосновано предположение, че мъжът чакащ пратката е съпричастен към деянието, в които е обвинен.

Опасността той да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение се извлича от обстоятелствата,  при които е осъществена вменената деятелност, нейният предмет като вид наркотично вещество, количество, опаковка, цена, както и че се касае за съучастие. А опасността  да се укрие се преценява от факта, че не живее на посочените от него адреси повече от две години.

Определението на  Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Коментари

Новини Варна