IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:10 | 9 март 2022
Обновен: 23:00 | 19 април 2024

Формулата за цената на бензина – на касовия бон? И пак ще поскъпва

Има мерки, които могат да спомогнат за намаляване, или поне за париране на цените

По материала работи: Слав Велев
Формулата за цената на бензина – на касовия бон? И пак ще поскъпва

Формула за определяне цената на бензина и дизела поискаха от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, известна като Асоциацията на малките бензиностанции. Във вторник, 8 март, от организацията организираха конференция, на която представиха идеите си. На нея беше поканен и премиерът Кирил Петков, но той не се появи, предаде "Труд".

Спрямо цената на петрола трябва да има точен механизъм за изчисляване на крайната цена, на която хората зареждат резервоарите си на бензиноколонката, смятат от асоциацията. Но в момента борсовите цени на петрола са по-високи от цените, на които бургаската рафинерия купува руски петрол. Ако предложението на асоциацията бъде прието, това ще доведе до поскъпване на бензина и дизела.

Освен това от асоциацията искат формулата за определяне цената на бензина да бъде написана на касовата бележка. Ако във формулата за определяне на цената на бензина се използва цената на горивото на едро, и тя бъде написана на касовата бележка, ще бъде разкрита търговска тайна, а освен това търговците, които купуват гориво от бургаската рафинерия, ще трябва да продават почти на една и съща цена.

Има мерки, които могат да спомогнат за намаляване, или поне за париране на цените на бензина, дизела и газта. Може много бързо да се спомогне за намаляване на цената, стига да има желание за това от страна на държавата, каза Георги Тенев, юрист на асоциацията. На първо място може временно да бъдат отменени или намалени изискванията за добавяне на биокомпонент към бензина и дизела, която повишава осезаемо крайната цена.

Друга възможна мярка е намаляване на обезпеченията, които търговците на горива трябва да поддържат към НАП. Тези обезпечения гарантират плащането на ДДС.

„Когато една фирма обаче има голяма история и е била лоялен платец, е логично тези гаранции да отпаднат ли да бъдат силно редуцирани. За нови на пазара може би е логично такива да има, но този ресурс, който се затваря, са пари, извадени от оборота. Пари, които секторът може да инвестира в своята дейност. Това също би повлияло на цените, каза Тенев.

Държавата трябва да се намеси на пазара за горива, показва социологическо проучване, поръчано от асоциацията. 92% от анкетираните искат административни мерки за париране на ръста на цените, а едва 2% от българите считат настоящите ценови нива за приемливи.

Коментари

RichardKag ( преди 1 година )
пРРС РРРРРРРРС РСРР РРРССРСС РРРСС СРСРРС РРРРРСРРСРР РСРСРСС, РСРРР РРРСС РРРРСРССР РСРРСС, РРС СРС?РРРС ССРР РРРРСР. РСРСРСРРСР РРРРС РР СРРС РСРРСР СРСРРС РРРРРСРРСРР Р РРСРРР Р РС ССРРРСР РРРРР РРРРРРРРРСР, РСРР РРСРР РРРР РР
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
И какво от това ( преди 2 години )
КОЙТО ИМА ПАРИ ЩЕ КАРА ТАКА ЩЕ НАМАЛИМ ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ КАТАСТРОФИТЕ СТАРИТЕ КОЛИ И РУСИТЕ И *** ШОФИОРИ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна