IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
09:30 | 9 март 2022
Обновен: 12:45 | 28 март 2024

Властта се помоли на "Лукойл-а да не вдигат цените. Отговорът: Нет!

Дружеството е собственост на швейцарска компания и затова не подлежи на санкции

По материала работи: Слав Велев
Властта се помоли на "Лукойл-а да не вдигат цените. Отговорът: Нет!

Правителството е поискало рафинерията "Лукойл Нефтохим" да не вдига цените на горивата според движението на цените на петрола сорт "Брент" на борсите, защото българският нефтокомбинат работи с руски петрол, който в момента е в пъти по-евтин. Това обяви премиерът Кирил Петков по време на течащия в блиц контрола в парламента, предаде "24 часа".

Отговорът обаче бил, че цените на горивата се определят от швейцарската фирма "Литаско" и те не се продават директно от рафинерията към бензиностанциите. Правителството "насърчило" "Лукойл" и да не покачва цените на горивата, дори след като се повишава цената на суровия петрол, защото има период от 7 дни между това, което се преработва и това, което се продава, обясни още премиерът Кирил Петков. "Те заявиха да обсъдим този факт дори в днешния ден. Не можем да повлияем на световните пазари, но ще се опитваме да използваме този микс между Урал и не Урал поне тези покачвания да са по-плавни", каза Петков по отношение на рязко покачващите се цени на бензин и дизел.

Той обясни, че имал много срещи с компанията и от нея уверили правителството, че имат алтернативна доставка на суров петрол. Гарантирали и, че имат и план Б за доставка на петрол, ако бъдат спрени доставките от Русия. Петков увери, че няма риск за доставка на петрол у нас, защото макар "Лукойл" да е с руски инвеститори, е собственост на швейцарска компания и затова не подлежи на санкции. Енергийното министерство пък търси увеличение на доставките на природен газ през Гърция, добави Петков. 1,5 млн. тона пшеница ще има страната ни в резерва си, каза още премиерът и обясни, че правителството започнало изкупуването на зърно, след като се появи опасност за инцидент с украинския АЕЦ "Запорожие". "Тогава решихме, че не може да поемем риск за количеството зърно, което имаме. Какво би станало ако се случи подобен инцидент и загубим потенциална реколта?", попита той и заяви, че няма проблеми с товаренето на кораби със зърно за износ.

Коментари

Новини Варна