IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
10:00 | 10 март 2022
Обновен: 01:09 | 28 март 2024

"Много яко" за децата. Купуват си пълнители с райски газ и се дрогират

Сред най-предпочитаните са тези с аромат на ягода, шоколад и мента

По материала работи: Слав Велев
"Много яко" за децата. Купуват си пълнители с райски газ и се дрогират

Снимка: Монитор

Деца се дрогират с райски газ, който си купуват съвсем легално от интернет, алармират разтревожени родители от Велико Търново, предаде "Монитор".

Непълнолетните купували пълнителите с райски газ с различен аромат, които се продават в нета на цена от левче за бройка, или 24 броя в кутия. Сред най-предпочитаните са тези с аромат на ягода, шоколад и мента. Самата газ се изкарва от пълнителите със специална машинка, която също се продава свободно, струва между 50 и 70 лв. и наподобява пластмасова помпа.

Машинката всъщност е предназначена за пълнене на балони, на тийнейджърите сменят предназначението и, като просто смучат газта направо от накрайника и само секунди по-късно изпадат в светкавична еуфория.

Родители от Велико Търново, натъкнали се на новата страст на децата си признават, че първоначално са изпаднали в истински шок. „Открих нещо като пластмасова бутилка, празна, но с много силен аромат. Попита сина ми, който е в осми клас и той ми каза, че това било нещо „много яко”, дишали го и им ставало хубаво за половин или един час. Каза, че поръчвали на батковците да им го купуват. Потърсих информация в интернет и така разбрах, че това са капсули с райски газ”, пише в социалната мрежа Валя Иванова.

Друга потребител, Красимир Стефанов пък, е публикувал празна капсула от райски газ, изхвърлена в един от търновските паркове с думите: „Детето ви внезапно започва да машинки за райски газ в нета, а в джобчето му дрънкат капсули. Проявява интерес към сладкарството, може би. Не, вероятно се друса в парка.” „На нашата улица редовно има разпиляна по цяла кутия патрончета от среднощни наркомани”, пише Нели Христова.

Райският газ, чиято химическо название едиазотен оксид, е безцветен незапалим газ с приятна сладникава миризма и вкус. Той е химично съединение, азотен оксид, който се получава при загряването на амониев нитрат. Използва се в хирургията като анестетик, а също и като окислител в ракетните двигатели. При двигателите с вътрешно горене се използва за увеличаване на мощността им. Наред с това обаче, райският газ се използва и като един от най-евтините и лесно достъпни наркотични вещества. През последните години в европейските страни потреблението им значително се е увеличило. В някои страни, като Нидерландия, дори има открити съвсем легални магазини, в които човек може не само да си купи капсули с райски газ, но и в специална стаичка да „дегустира” от стоката преди да я купи. Начинът на употреба е чрез изсмукване от флакон или чрез вдишване от балон. Обяснението на употребяващите го е, че райският газ е безвреден. Това обаче се оказва, че не е вярно. Оказва се, че при прекомерна употреба или пък при употреба от малки деца той може да предизвиква натравяне на организма със симптоми световъртеж, гадене, повръщане и дори частична или пълна парализа на организма. Във Велико Търново досега няма информация за употребата на райски газ от малолетни и непълнолетни. Очевидно обаче, новата „мода” е на път да превземе и старата столица.

Коментари

анонимен ( преди 2 години )
Не че се опитвам да окуражавам децата, но половината от написаното за пореден път е страшно украсено. Има статии за балоните с райски газ още от 2012 г., които най-често се продават в барове и дискотеки, а въздействието им продължава не повече от минута, в която главата ти се замъглява и ушите ти заглъхват. Не води до пристрастяване, както обичайната дрога, така че не смятам,че е редно да правите от мухата слон. Малко по-приемливо е отколкото детето ви да пропушва цигари от 7 клас.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
НАЙ ВЕРОЯТНО ( преди 2 години )
СЪЩОТО Е И ПРИ РОДИТЕЛИТЕ ИМ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна