IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:50 | 17 март 2022
Обновен: 23:22 | 25 април 2024

Без матурите в дипломите! В нея ще влизат само оценките от 11-и и 12-и клас

За тройка на зрелостния изпит, абитуриентите трябва да имат 30 точки

По материала работи: Слав Велев
Без матурите в дипломите! В нея ще влизат само оценките от 11-и и 12-и клас

Оценките от матурите няма да влизат в успеха от дипломата за средно образование, а ще бъдат вписвани отделно. Това съобщиха от МОН в отговор на въпрос на „Телеграф“. За да се формира общият успех, ще се гледат резултатите на учениците от 11-и и 12-и клас по предметите от задължителните часове и тези от избираемите.

Оценката ще е средноаритметична, с точност до 0,01. Зрелостниците тази година ще са първите, които завършват по закона предучилищното и за училищното образование, приет през 2016 г. Досега в дипломата за средно образование освен оценките по предмети влизаха и тези от ДЗИ по български език и литература, тази по профилиращ предмет, както и допълнителните матури, ако са успешни. На матура по новите правила ще се явят над 47 000 ученици. Както вече бе обявено, за тройка ще се изискват вече 30 точки, а не 23.

Първата задължителна матура е по български език и литература от 8,30 часа на 18 май. Тук тази година ще са повече въпросите със свободни отговори. Ще има две теми – по едната ще се пише интерепретативно съчинение, обвързано с литературен текст, а по другата - есе. Втората задължителна матура ще се проведе на 20 май също от 8,30 часа. За учениците от профилираните паралелки тя ще е един от профилиращите им предмети - чужди езици, химия, биология и т.н.

Коментари

Новини Варна