IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
07:25 | 18 март 2022
Обновен: 03:47 | 20 април 2024

Без съдебно решение, а и без обвинение! Защо МВР арестува Бойко Борисов?

Лидерът на ГЕРБ е задържан за изнудване, обяви адвокат Менков. Партийци окупират МС

По материала работи: Слав Велев
Без съдебно решение, а и без обвинение! Защо МВР арестува Бойко Борисов?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Кирил Петков е разпитан в качеството си на свидетел днес. Не съм запознат с никакви материали, освен с протокола за обиска в дома и заповедта за 24-часовото му задържане. Никой друг, освен Петков, не е разпитван. Аз не разбрах в какво е обвинен Борисов. Написани са някакви общи разпоредби, според които става дума за изнудване. Не пише нито кого, нито кога, нито в какво точно се изразява изнудването". Това заяви адвокат Менко Менков след като се срещна с експермиера Бойко Борисов в ГДНП.

"Няма повдигнато обвинение и не може да има, защото, по българския закон, обвинението може да се повдигне само след писмено разрешение на прокурор, потвърждение. Има задържане за 24 часа по член 72 от Закона за МВР. Основанието за задържан е  посочено - текста от Наказателния кодекс по член 213А - за изнудване, но не пише кое лице е изнудвано от господин Борисов, кога е изнудвано, за какво, как. То дори няма да разследващ полицай. Той така или иначе ще си преспи тук", заяви Менков на излизане от сградата.

"Прокуратурата е разбрала за случващото се от медиите. Досъдебното производство е образувано при условията на неотложност. Става въпрос за проверка, образувана по сигнал на т.нар. Движение БОЕЦ", посочи защитникът и допълни, че сигналът е подаден на 10 декември по разпечатка от медиите: 

"Този сигнал беше депозиран до вътрешния министър тогава, извършена е проверка, която не е докладвана до Прокуратурата". 

Менков допълни, че първото и единствено действие по разследването, извършено до момента, е разпит на министър-председателя Кирил Петков.

"Борисов не е разпитан сега, няма как да бъде, защото няма дори разследващ полицай", посочи адвокатът.

По думите му инспектор от "Националната полиция" е издал заповедта за 24-часово задържане. "Можем да я обжалваме в 7-дневен срок пред Административния съд и ще го направим", категоричен беше Менков.

Очаква се МВР да оповести подробности за хода на започналата операция по сигнали на Европейската прокуратура.

Също днес министерството на вътрешните работи да информира прокуратурата за предмета и хода на акцията.

През нощта симпатизанти на ГЕРБ останаха пред сградата на правителството. Определиха случващото се като "преврат" и "агонията на правителството". Днес ще се проведе и протест пред МС. Костадин Ангелов призова:

"Да защитим законността и демокрацията в страната и да започнем посока към свалянето на тази тоталитарна власт".

За мащабна операция на ГД „Национална полиция“ във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство по-рано.

Извършени бяха претърсвания и изземвания на много адреси.

Според полицията в момента са задържани бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият министър на финансите Владислав Горанов и бившата шефка на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова.

Ексдепутатът и бивш председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова отрече да е сред задържаните.

Бойко Борисов беше изведен от полицаи от неговия дом след 22.00 часа и беше откаран в Главна дирекция "Национална полиция", която се намира в "Младост".

По-късно голяма част от събралите се по-рано тази вечер в Банкя се преместиха пред Главната дирекция на полицията в столичния квартал "Младост". Дойдоха и други симпатизанти на партия ГЕРБ.

От партия ГЕРБ заявиха на присъстващите пред сградата на ГДНП, че утре в 09.00 часа ще има организиран протест пред Министерски съвет.

поред адвокат Менков Менков от дома на Бойко Борисов не е иззето нищо.

"От полицейските органи разбрах, че на Бойко Борисов ще бъде определена мярка "задържане под стража" за срок от 24 часа по Закона на МВР. Досъдебното производство е от днес, 17-и март. Не ми казват за какво е. Не са иззети абсолютно никакви вещи от неговия дом и от него лично. Правят претърсване в дома на неговата пиарка Севделина Арнаудова. Вероятно и тя ще бъде задържана", каза за БНР неговият адвокат Менко Менков.

Извършват се обиски на различни адреси в страната. Претърсват се и жилища на представители на едрия бизнес в цялата страна, посочиха пред БНР източници от МВР.

От МВР и от Европейската прокуратура не уточняват повече подробности за течащото разследване.

"Няма никой над закона!". Този пост е публикувал в личният си във Фейсбук профил премиерът Кирил Петков. Очевидно става дума за извършените тази вече арести  на бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и други висши представители на бившата управляваща партия.

По-рано тази вечер източници от ГЕРБ заявиха за БНР, че Борисов не е задържан, но потвърдиха, че в дома на бившия премиер в Банкя има полицейско присъствие - над 10 полицаи са в къщата. След 20.00 часа полиция влезе и на други адреси на членове на ГЕРБ, както и на представители на едрия бизнес.

Mалко преди 21:30 часа МВР изтри от сайта си съобщението за акцията.

По-рано тази вечер пред дома на Бойко Борисов в Банкя се събраха симпатизанти и активисти на ГЕРБ. Според председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова претърсването в дома на Борисов е започнало без присъствието на адвокато му Менко Менков. Атанасова обвини МВР и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че разпространяват фалшиви новини. 

Опозицията обвинява управляващите в полицейщина и нарушаване на основни права.

Според Атанасова акцията е репресия срещу опозицията.

Прокуратурата не разполага с друга информация, освен тази в медиите, за акцията срещу бившия министър председател Бойко Борисов.

Това каза пред БНР говорителката на главния прокурор Сийка Милева:

"Съгласно българското законодателство, когато се извършват действия по разследване по неотложност, същите следва да бъдат докладвани в срок до 24 часа на Прокуратурата. Ако ние бъдем уведомени за такива действия, ще уведомим българското общество. Това, което обаче зная от медиите, е, че се касае за европейски средства и следва да се обърнете към Европейската прокуратура".

Това има характер на репресия, заяви пред Би Ти Ви бившият вицепремиер Томислав Дончев, който заедно с още много членове на ГЕРБ е в Банкя пред дома на Бойко Борисов.

Бившият външен министър Даниел Митов изрази дълбоки съмнения, че полицейската акция има нещо общо с европейската прокуратура, чиято ръководителка Лаура Кьовеши съобщи вчера в София, че в ръководената от нея институция са постъпили рекордни за Евросъюза над 120 сигнала за злоупотреби с евросредства в България.

Междувременно бившата председателка на бюджетната комисия е заявила, цитирана от БНТ, че е в дома си, но е отказала коментар.

Все още няма официални изявления от страна на МВР или от правителството.

 

Коментари

Новини Варна