IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:10 | 22 март 2022
Обновен: 01:48 | 28 март 2024

Честитката: Не 60, 120 лева става глобата за вдигнат с "паяк" в София

Засега не се обсъжда увеличаване на санкцията за поставяне и махане на скоба

По материала работи: Слав Велев
Честитката: Не 60, 120 лева става глобата за вдигнат с "паяк" в София

Снимката е илюстративна

Управляващите в София смятат да вдигнат до 120 лева таксата за репатриране на автомобил. В момента тя е 60 лв.

Местната власт в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, обмисля да увеличи драстично глобата за принудително вдигане на неправилно паркирани автомобили - т.нар. паяк. Днес транспортната комисия в Столичния общински съвет отложи гласуването на доклад за „актуализиране“ на въпросната глоба от сегашните 60 лева на 120 лева. Докладът бе внесен от шефа на комисията - Карлос Контрера от ВМРО. Причината за отлагането бе, че данните в него са към ноември 2021 г., поради което от комисията поискаха те да бъдат актуализирани с информация до края на годината. Информацията трябва да дойде от общинското дружество Център за градска мобилност, към което са паяците и скобите в София. Очаква се предложението на Контрера да бъде разгледано отново през април, пише "Сега". 

Като мотив за двойното увеличение Контрера посочва, че размерът на таксата за принудително репатриране не е променян от 2012 г. В същото време към момента себестойността на същата дейност била достигнала 126,5 лв. с ДДС. За тези десет години средната работна заплата в ЦГМ също се е повишила и от 881 лева е стигнала 1 341лв., цитира Контрера. „Отделно от горното инфлацията в страната спрямо базовия период, към който е изчислена цената от 60 лв., е 17,5 на сто“, пише още в доклада.

Като друго основание за предложението си общинският съветник от ВМРО посочва още цените за репатриране в други градове на Европа. „За сравнение, за освобождаване на принудително преместен автомобил нарушителите в Белград заплащат от 51 до 380 евро в зависимост от вида на превозното средство, в Букурещ – 105 евро, в Любляна – 100 евро, в Будапеща – 55 евро, Прага – 77 евро, в Скопие – от 40 до 56 евро“, изчислява общинският съветник от ВМРО.

„Актуализирането на дължимите суми за освобождаване на принудително преместено превозно средство ще подобри поведението на водачите при паркиране и ще доведе до повишаване на вниманието им при паркиране и съответно ще стимулира спазването на установените правила за паркиране. Проблемът с паркирането е един от най-обсъжданите както от гражданите и гостите на столицата, така и от Столичен общински съвет и администрацията на Столична община“, смята още Контрера.  

Както „Сега“ вече писа, през зимата на т.г. стана ясно, че според градската управа Столична община не покрива разходите си по репатрирането на МПС и по поставянето на скоби на нередовно паркирани автомобили в синя и зелена зона. Това стана ясно от писма на изпълнителния директор на ЦГМ Димитър Дилчев до транспортната комисия в СОС. То изчисли, че себестойността на принудителното преместване на спряла в нарушение кола е 105 лв. без ДДС или 126,5 лв. с данъка. В стойността влизат 11,06 лв. разходи за материали – гориво и смазочни материали, гуми и др., 48,70 лв. разходи за заплати, 19,52 – за осигуровки и надбавки, 12,56 лв. - за външни услуги и т.н.  

Значителна разлика общината е регистрирала и между това, което шофьорите плащат за поставена скоба на автомобилите си, и разходите, които общината обявява за същата. Себестойността за поставянето на скобата е 36,10 лв. без ДДС или 43,32 лв. с ДДС. От тях 19,36 лв. са разходите за заплати на служителите на ЦГМ, 12,10 лв. - за осигуровки и надбавки, 1,85 лв. - за материали, а 1,09 лв. отиват за външни услуги. В същото време таксата, която в момента провинилият се шофьор плаща за освобождаването на автомобила си, е 30 лв. 

Коментари

Новини Варна