IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:40 | 25 март 2022
Обновен: 08:52 | 29 април 2024

Регистрацията – кошмарна! Хотелиери остават без 40-те лв. за бежанците

Две гишета в кризисния център в Бургас ще работят денонощно

По материала работи: Слав Велев
Регистрацията – кошмарна! Хотелиери остават без 40-те лв. за бежанците

Собственици на хотелите в Слънчев бряг настояват да се удължи срокът за регистрация на украинските бежанци за получаване на временна закрила или тя да отпадне, като изискване за тяхното настаняване. Без този статут те не могат да получат от държавата обещаните 40 лв., а срокът е до 5 април. В същото време единственият открит пункт в полицията в Несебър не може да се справи с наплива.

Хотелиерите дават за пример Полша, където единствено изискване е украинските бежанци да имат адресна регистрация, за да си получат парите, които са 62 евро на човек.

"Не можем да си осребрим парите за разходите, ако те не бъдат регистрирани по програмата, която е за подпомагане на хотелиерите. Ние не го желаем, те не го желаят, просто са принудени. Те просто искат три неща - храна, покрив и ако има нужда - някой да прегледа детето им", каза хотелиерът от Несебър Радостин Дачев.

"Краят на програмата е 31 май. Какво правим на 1 юни? Ние не можем да хванем тези майки, ако не продължи програмата и да ги изхвърлим на улицата", коментира друг хотелиер - Венелин Ташев.

В същото време регистрацията в разкрития пункт за регистрация в районното управление на МВР в курорта върви бавно.

"Има хиляда човека записани, а само 50 човека успяха да минат, така че не зная кога ще дойде нашият ред", посочи Игор.

"Ситуацията е много тежка, защото общината е малка, а бежанците от Украйна са много. И ситуацията е такава, че по списък имаме 1 300 души, а са минали само до 54-и номер или за ден полицията е успяла да обработи 24 семейства", подчерта Наталия от Херсон.

А говорителят на МВР Бургас - Цветелина Рандева, поясни, че към момента е създадена оптимална организация, за да бъдат обхванати максимален брой хора, които търсят временна закрила.

Пунктовете ще работят от 08:00 ч. сутринта до 20:00 ч., а две гишета в кризисния център в Бургас ще регистрират денонощно.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.

Коментари

Новини Варна