Варна 17°
fallback
България
08:30 | 26 март 2022
Обновен: 00:25 | 16 май 2024

Църквата отбелязва Събор на Св. Арахангел Гавриил

26 март е определен още за Празник на командването на „Оперативните сили“ и "Ден на лилавото"

По материала работи: Слав Велев

Днес Православната църква отбелязва Събор на Св. Арахангел Гавриил, известил раждането на Йоан Кръстител и занесъл благата вест на Пресветата Дева за това, че тя ще роди Спасителя.

Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос. Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св. пророк. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос.

Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец.

Днес имен ден празнуват всички с имената Гавраил, Гавраила, Габриел, Габриела, Габи и всички производни. Честит празник!

26 март е определен още за Световен ден за осведомяване на хората относно епилепсията или т.н. "Ден на лилавото".

Идеята е ежегодно на 26 март, всеки да облече нещо лилаво в знак на толерантност към хората с това заболяване - едно от най-разпространените неврологични заболявания в света. Характеризира се с повтарящи се, непредизвикани епилептични припадъци. Днес един на всеки сто души в света е болен от епилепсия.

У нас 26 март е определен още за Празник на командването на „Оперативните сили“, както и за Боен празник на 8-ми Беломорски, 10-и Родопски, 12-и Балкански, 23-ти Шипченски, 30-ти Шейновски, 38-ми Одрински и 39-и Солунски пехотни полкове.

Автор на статията:
Слав Велев
празник имен ден днес 2022 26 26 март Ден на лилавото 03 imen den Събор на Св. Арахангел Гавриил Празник на командването на Оперативните сили Световен ден за осведомяване на хората относно епилепсията
0 коментара
fallback
fallback