IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:45 | 29 март 2022
Обновен: 13:30 | 23 април 2024

ВМС с информация за мините в Черно море (ВИДЕО)

До момента не е открита морска бомба в родни териториални води

По материала работи: Слав Велев
ВМС с информация за мините в Черно море (ВИДЕО)

Кадър и видео: БНТ

До този момент в акваторията на Черно море са открити три плаващи мини - една в Босфора и две от вчерашния ден - едната на около 12 мили източно от нос Инеада, Турция, а другата на около 40 мили източно от Констанца, Румъния, съобщи на брифинг контраадмирал Кирил Йорданов, командир на ВМС.

И трите мини са унищожени. Те са били от типа котвена малка мина с 20 кг. взривно вещество. Мините в Босфора и Инеада са били в бойно положение, а тази от акваторията на Румъния не е била в бойно положение, заявиха от ВМС.

Наличието на тези три мини, за съжаление, показва, че войната ни засяга пряко в морската среда, но по отношение на безопасността на корабоплаването, мисля че се вземат всички мерки за предотвратяване на инциденти. Призоваваме всички, които плават в морето, ако забележат нещо съмнително, да подадат веднага сигнал. За риболовците риска е по-малък, защото течението ги носи по-навътре." - заявиха от ВМС.

Вчера българските военноморски сили са работили по два сигнала за плаващи мини в българска акватория - по първият сигнал се е оказало, че става въпрос за плаващи варели и кутии, а по втория сигнал не е открита мина.

Наблюдението на българската акватория продължават. Изпратен е кораб със специално подготвен екип на борда, готов да унищожава плаващи мини. Системата за наблюдение на ВМС работи успешно и периодично се извършват облитания, допълниха от военноморските сили.

Потвърдени са и изчисленията, че мините следват повърхностното течение в западната част на Черно море. Мините, открити в Турция, са преминали на 20 мили източно от Варна и на 30 източно от Бургас.

Течението върви от север на юг, най-близо до българския бряг преминава източно от Калиакра - на една миля. На юг най-близката точка е срещу Резово на около 3 мили от брега.

Не е изключено и на други места да се появят плаващи мини, но най-вероятно е да се носят по това течение.

 

Коментари

Новини Варна