IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
08:30 | 30 март 2022
Обновен: 15:43 | 18 април 2024

На днешната дата преди 78 г. англо-американската авиация бомбардира София

Днес почитаме агресорите с паметник в "Лозенец"

По материала работи: Слав Велев
На днешната дата преди 78 г. англо-американската авиация бомбардира София

На днешната дата преди 78 години е извършена най-тежката бомбардировка над София от страна на англо-американската авиация. За отразяване на удара на многобройната армада от над 450 бомбардировача излитат смели български летци, които не се спират пред нищо, за да защитят Родина си. Днес техният подвиг и престъпният акт на нападение на граждански обект с мирно население не се припомнят от повечето българските медии, като дори в София е изграден срамен паметник на загиналите американски летци при бомбардировките.

На 30 март 1944 g. България е нападната от 450 бомбардировача, които се охраняват от около 150 изтребителя. В 9,45 ч. София е бомбардирана както при варварската бомбардировка над Дрезден с т.н. „бомбен килим”. В 10,10 ч. градът е атакуван повторно. Хвърлени са около 3000 фугасни и около 30 000 запалителни бомби, разрушени са 3575 сгради. Извършената евакуация на София проваля плана на нападателите да убият голяма част от населението – жертвите са 139 загинали и неизвестен брой ранени. Същия ден е бомбардиран град Ниш, а само при с. Пишурка са пуснати 64 бомби.

Около 100 бомбардировача хвърлят 150 бомби над Дупница. Градът е обстрелван и с бордовите картечници на изтребителното прикритие. Разрушени са 40 сгради. Жертвите са 59 убити и 43 са ранени. С бордови картечници е обстрелвано с. Кочериново и теснолинейката, ранени са двама души. Бомби са хвърлени при с. Царевец, с. Соколаре, с. Поляни, Крива Паланка.

От ПВО са изстреляни 1958 снаряда. Във въздушния бой са свалени от българите 6 „летящи крепости“ и 5 изтребителя, немците свалят още 3 бомбардировача, защитниците на София дават 2 жертви.

Макар малобройната отбрана в историята остава съобщение на ББС в което се съобщава, че след нападението на 10-ти януари 31 самолета на англо-американската авиация не се завръщат в базите си.

Днес почитаме летците бомбардирали София с паметник в централния столичен квартал "Лозенец".

Коментари

Новини Варна