IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:30 | 30 март 2022
Обновен: 10:47 | 23 април 2024

Ту-134 лежи в нищото край Разград. Местни го предлагат за атракция

Самолетът бил използван за военни учения, борба с терористи и спасяване на заложници

По материала работи: Слав Велев
Ту-134 лежи в нищото край Разград. Местни го предлагат за атракция

Снимка: Фейсбук/SMmoto

Изоставен Ту-134 лежи в нищото, в местност с ниска растителност в покрайнините на Разград. Машината е напълно изтърбушена, липсват седалки и някои врати, а от пилотският кокпит не е останало нищо.

"Този обект привлича всякакви люде – любители на силни усещания, фенове на паркура , деца и разбира се фотографи. Има някаква ограда около него ,в която зеят огромни дупки. В храстите и бурените около него се виждат и площадки за сериозни физически упражнения!", споделя очевидец в интернет.

Самолетът с бордови номер LZ-TUC е служил е за обучение на жандармеристите през 80-те години на миналия век, а преди това е бил използван за военни учения за борба с терористи и спасяване на заложници. По-късно той е спрян от полети, защото е изчерпал техническия си живот. Но вместо да отиде за скрап или да бъде показван като музей, самолетът някак си се оказва в гората.

Жители на Разград призовават самолетът да не стои повече там, а да се превърне в символ на града. "Да го направят сладкарница, децата ще се зарадват максимално. Ако го преместят във входа на града и го пребоядисват, ще е супервпечатляващо. И доста хора отиват да го наблюдават от близко и да се снимат", е една от идеите за трансформацията на призрачната машина. Други искат тя да бъде поставена в центъра на Разград и да бъде достъпна за разглеждане, като вътрешността й бъде поне частично възстановена. 

Ето и географски координати, който иска да го посети: 43°31'6"N 26°30'5"E

Напръскайте с репелент и внимавайте за змии!

Коментари

Новини Варна