IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:45 | 30 март 2022
Обновен: 20:38 | 26 април 2024

Сандов ще възстановява "Камчийски пясъци"

Екоминистерството се захваща със защитената местност

По материала работи: Слав Велев
Сандов ще възстановява "Камчийски пясъци"

Снимка: beaches.bg

Екоминистерството ще възстанови защитена местност "Камчийски пясъци". Това става ясно от писмо до инициативата “Зелени закони” и Асоциацията на парковете в България от министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. В него Сандов обявил, че приема за целесъобразно предложението за възстановяване на защитената местност "Камчийски пясъци" и започва стъпки в тази посока. Предложението от двете неправителствени организации е било внесено в края на месец май миналата година.

Предложението за възстановяването на защитената местност цели защитата на най-големия дюнен комплекс в България, както и уникалните лонгозни гори. За аргументи и данни за редки видове в посочените за защита имоти от “Зелени закони” се обърнахме от редица учени от институти на БАН и Биологическия факултет на СУ.

Министър Сандов уточнява, че предложението е съгласувано с Министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по горите и Регионалната инспекция по околната среда и водите - Варна. Именно на последната е възложено да сформира комисия, която да приеме решение относно обявяването на защитената територия, нейните режими, граници и наименование.

Защитената местност е заличена през 2006 г. с решение на Върховния административен съд по искане на частна фирма, облагодетелствала се от заменки на земи и гори, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. След което морския плаж и дюните бяха обявени за пасища, оценени на 18 стотинки/м2 и заменени, а впоследствие незаконно обявени за урбанизирани територии. Това развитие тогава едва не доведе до застрояването на най-големия комплекс от дюни в България.

В писмото се уточнява, че бъдещата защитена територия няма да включва трайно урбанизираните терени. Предстои да уточним кои са тези имоти. “Зелени закони” ще настоява всички дюни в района да бъдат включени в границите на новата защитена местност, за да бъдат опазени.

Коментари

Новини Варна