IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
10:30 | 3 април 2022
Обновен: 17:52 | 18 април 2024

Няма пандемия, няма война, българинът инвестира: Купува имоти на кредит

Средният лихвен процент, при който са предоставени заемите за текущо потребление през февруари е близо 8 на сто

По материала работи: Слав Велев
Няма пандемия, няма война, българинът инвестира: Купува имоти на кредит

Нито пандемията, нито войната плашат българина да инвестира. Най-предпочитана от нашенци е инвестицията в имот, като новоотпуснатите жилищни кредити на домакинствата са нараснали с 46 процента през февруари в сравнение със същия период на миналата година, съобщава БНР.

Данните на централната банка отчитат увеличение на годишна база - както при отпуснатите жилищни кредити, така и при заемите за текущо потребление.

Стабилни и високи ръстове на жилищното кредитиране, отчита официалната статистика на БНБ, според последни данни за месец февруари. Централната банка отчита още понижение в средната лихва за месеца с 0,19 на сто, а в годишния процент на разходите с 0,25 на сто.

Потребителското кредитиране през февруари също бележи ръст в обемите, макар и не колкото при жилищните заеми. Отпуснатите заеми за домакинствата при кредитите в лева през февруари се увеличават с 25% в сравнение с година по-рано.

Средният лихвен процент, при който са предоставени заемите за текущо потребление през февруари е близо 8 на сто.

Коментари

Новини Варна