IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
08:10 | 6 април 2022
Обновен: 14:21 | 29 март 2024

Ад с камион на МО на границата. Обърна се – двама мъртви мигранти

Инцидентът е станал край Граматиково

По материала работи: Слав Велев
Ад с камион на МО на границата. Обърна се – двама мъртви мигранти

Снимка: Даниела Костадинова

Двама мигранти загинаха при тежка катастрофа, след като военен камион се преобърна в река край странджанското село Граматиково. Пристигналите на място лекарски екипи са установили 21 души от афганистански произход, които са ранени, но без опасност за живота.

Двамата военнослужещи, превозвали групата също са с леки наранявания. Инцидентът е станала по пътя Резово–Граматиково като товарният автомобил е паднал в река Велека от мост до местността „Тракийски лагер".

„21 души заварихме на поляната. Имаше пожарникари и други служители на Гранична полиция. Само едно момче е  с рана на ръка. Другите са в движение, контактни са.“. Това заяви д-р Христо Нинов, който е пътувал в първата линейка пристигнала на мястото близо до инцидента, предаде БНР.

11 души са приети за лечение в бургаската болница до момента. Те са контактни, адекватни, в задоволително състояние, уточни д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ-Бургас. Пострадалите са основно с травми на главата и крайниците.

Двамата военнослужещи, които са били в кабината на камиона са с травми на главата, гръдния кош и крайниците. Те ще бъдат настанени за лечение в неврохирургичното или хирургичното отделение. 

Няколко души са прегледани в медицинския център в Малко Търново, те са били с леки наранявания. 

От Министерството на отбраната (МО) съобщиха, че катастрофата е станала в 15:10 часа днес при движение от Резово към Граматиково в изпълнение на задача по охраната на българската граница. 

"Загинали са двама чужди граждани, превозвани в автомобила. Други десет са ранени и са настанени в болница. Пострадали са и двама български военнослужещи, единият от които – водач на камиона. Двамата са с повърхностни наранявания и са откарани в болнично заведение за по-обстоен преглед. По случая е започнало досъдебно производство от Военна прокуратура – Сливен", се казва в съобщението на МО. 

Инцидентът е станал по пътя между местността "Качул" и отклонението за Индипасха.

Военният камион, превозващ нелегално влезлите в страната мигранти, е паднал в река Велека на мост преди местността “Тракийски лагер“, уточни кметът на Малко Търново Илиян Янчев. По всяка вероятност нелегалните мигранти са открити близо до мястото на катастрофата от служители на Министерството на отбраната, които са командировани в района в помощ на регионалната Гранична служба.

Пътят, по който се е движил товарният автомобил, е черен, тесен, с много завои. По всяка вероятност този маршрут е бил единственият възможен за връзка с близкото село Граматиково.

Екип на Военно-окръжната прокуратура  Сливен е на мястото на катастрофата, съобщи пред БНР полк. Христо Тинев, административен ръководител на военната прокуратура. По случая е започнало досъдебно производство.

"Станало е пътно-транспортно произшествие с военнослужещи и гранична полиция, които осъществяват съвместен патрул по границата и са заловили мигранти. При превозването им е станала въпросната катастрофа. Към момента нямам повече информация,   тъй като не са ми докладвали. На място веднага замина, когато бях уведомен, следствената група и очаквам допълнителни подробности за случилото се. По първоначални данни са загинали двама мигранти." 

Военнослужещите откъде са?  

"Нямам информация, всичко е  в начален стадий и към момента започва извършването на неотложни следствени действия", каза Тинев.  

Премиерът Кирил Петков определи инцидента като нещастен случай: „Фактът е, че в момента, стопляйки се времето, имаме по-голям наплив на бежанци, а това, което сме говорили е, че ще засилим охраната на нашата граница в следващите дни. Другото, което е факт, е, че нещастни инциденти се случват. Ще знам детайли, разпоредил съм да ми дадат пълен доклад по случая“, посочи Петков.

Коментари

Новини Варна