IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:00 | 7 април 2022
Обновен: 04:12 | 19 април 2024

Кахърен Великден: Олио, яйца, агнешко и козунак – на безбожни цени

Домакините ще ограничат храната на трапезата

По материала работи: Слав Велев
Кахърен Великден: Олио, яйца, агнешко и козунак – на безбожни цени

Тъжен Великден чака българите през тази година, след огромното поскъпване на всички типични за празничната трапеза продукти и ястия през последната година. Въпреки че остават повече от две седмици до празника, семейства от сега се кахарят, че трапезите им през тази година ще останат почти празни. “Всичко е поскъпнало двойно. Въобще не ни е до празнуване. По цял ден обикалям, за да намеря по-евтино агнешко, яйца и основни продукти за ястия, които ще приготвя, преди търгов­ците да са надули допълнително цените в дните преди Великден”, обясни за “Труд” 65-годишната Траяна. “Колкото и да сме нямали, за празника масата винаги е била отрупана, но сега не знам как ще посрещна децата и внуците”, оплака се тя.

Простите сметки показват, че грижите на Траяна реално са общи за хората в страната, тъй като цените на агнешко, козунак, яйца, салати и олио са с между 30 и 100 процента по-високи спрямо миналата година. В същото време минималната заплата се увеличи с 9,2 на сто до 710 лева.

Задължителните яйца, с които да се преборим за здраве и да си съобщим взаимно добрата новина “Христос Воскресе”, както “Труд” прогнозира”, вече струват с 30 на сто повече спрямо миналата година. За последната година цената им се е увеличила от 19 стотинки на едро до 25 стотинки на едро за брой, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В магазина за крайните клиенти цената на яйцата реално е около 29-30 стотинки за брой. Кора с 30 големи яйца, размер L в големите вериги се търгува “на промоция” срещу 8,89 лева или почти 30 стотинки за яйце.

Както “Труд” написа още на 14-ти март, след олиото драстично поскъпнаха и яйцата.

“За първи път ще боядисам само по 1-2 яйца на човек от семейството, колкото да отбележим празника и няма да раздавам на съседи и приятели. Предвид по-високите цени на всичко, вече си правим сметка вкъщи за всеки разход”, обясни 46-годишната Мая, която е домакиня и не работи.

Агнешкото също е поскъпнало с 25-30 на сто, но дори и да изберете по-евтино месо за трапезата си като свинско или пилешко, трябва да имате предвид, че тяхната цена също е увеличена с долу-горе същия процент спрямо миналата година. Салатите през тази година също ще ни излязат солено, защото ще платим за тях близо двойно спрямо миналата година.

Козунаците за този Великден също струват два пъти по-скъпо спрямо миналата година. Производителите обясняват, че няма как да не вдигнат цената, тъй като себестойността на типичния сладкиш за празника се е увеличила значително. При поскъпналите суровини обикновен козунак от 500 грама - само с локум, вече излиза около 4-4,20 лева при почти два пъти по-ниски цени от 2,20-2,50 лева преди година, обясни председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов. Заради увеличението хората масово отказват да купуват козунаци, а потреблението и оттам производството са се свили почти наполовина, обясни Няголов. Според него поскъпването на козунаците е неминуемо предвид повишените разходи за производството им. Цените на горивата и на електроенергията за бизнеса са се повишили от 3 до 5 пъти, обясниха от бранша. Един тон брашно преди началото на 2022 г. е струвало 740 лева за тон, докато вече се продава срещу 1260 лева за тон. Олиото също се предлага на едро при цени от 5,50-6,10 лева за литър. Дори локумът, влаган в козунаците, е поскъпнал от 1,80 лева за килограм на 4 лева за килограм.

Заради ударното увеличение на разходите за производство, сладкарите през тази година ще предлагат на потребителите само по-обикновени козунаци, като ще пропуснат екстрите с шоколад, стафиди и портокалови корички. С тях цената на един козунак ще достигне 8-10 лева и няма кой да го купи, обясняват сладкари. За нас е немислимо да продаваме един козунак, па бил и той безглутенов, за 50 лева, както прави съпругата на премиера Кирил Петков - Линда, обясниха от бранша. И допълниха, че ако в София могат да се намерят клиенти за такива козунаци, то в провинцията хората масово си броят стотинките и търсят по-малки разфасовки или дори сладкия хляб, продаван на парче.

Агнешкото месо в магазините ще бъде с около 5 лв. за кг. по-скъпо спрямо миналата година.

Агнешкото месо в магазините за Великден ще струва около 20-23 лв. за кг., каза за “Труд” Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. Това е сериозно увеличение спрямо цените през миналата година, когато агнешкото за Великден се продаваше по около 16-18 лв. за кг.

От една страна повишението на цените идва заради поскъпналите фуражи и горива. Но по-голяма роля за повишението на цените в магазините имат търговците. При продажба на агнета директно от фермите цените в момента са около 8-10 лв. за кг. живо тегло, при положение, че през миналата година са били 6-8 лв. Това представлява увеличение с около 2 лв. за кг. Докато крайната цена в магазините ще бъде с около 5 лв. за кг. по-висока спрямо миналата година.

Търговските вериги калкулират крайните си цени, затова ние предлагаме да се купува директно от фермите, каза Симеон Караколев. Това е най-разумно, като в този случай и двете страни - фермер и потребител, ще получат най-добрата за тях цена.

Има достатъчно агнета, които да задоволят търсенето в страната, увери Симеон Караколев. Годишно за Великден на пазара се продават около 500 хил. агнета. От тях тази година около 400 хил. ще бъдат купени директно от фермите, прогнозира Караколев. Според него само около 80-100 хил. агнета ще минат през кланниците. Директно от фермите купуват както хора, които взимат агне за Великден за семейството си, така и прекупвачи, които с малка надценка продават агнешкото на хора, които нямат време да ходят лично до ферма, за да си купят агне.

В страната ще има и вносно агнешко за Великден. Например внасят агнешко от Северна Македония с 30-40% по-ниски цени. Но българските фермери се надяват контролът от страна на държавните институции да бъде затегнат, така че този внос да бъде сведен до минимум.

Износът на български агнета за съседите страни е минимален. Основно отглежданите агнета са за консумация в страната. Цените на агнетата живо тегло тази година са повишени заради по-скъпите фуражи и горива. Цените на фуражите са два пъти и половина по-високи спрямо миналата година. Освен това токът за бизнеса е над 200% по-скъп, а цените на горивата са с над 30% по-високи, обясни Симеон Караколев.

Прогноза на Министерството на финансите: Ставаме по-бедни

Цените на храните ще се увеличат с 16,4 на сто

Горивата остават над 3 лв.

Поскъпване на храните с 16,4% през тази година очакват от Министерството на финансите.

Храните ще поскъпнат с 16,4% през 2022 г. Това е записано в пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите, която беше публикувана във вторник. Повишението в цените на транспортните горива се очаква да достигне 25,1% в края на годината, посочват от ведомството на Асен Василев. При положение, че на 1 януари бензинът струваше 2,41 лв. за литър, а дизелът беше 2,47 лв., това означава че очакванията на министерството са в края на годината бензинът да е над 3 лв. за литър, а дизелът - около 3,08 лв. за литър. Тоест поевтиняване на горивата няма да има. Услугите ще поскъпнат с 8,1% през 2022 г., а инфлацията в края на годината ще достигне 10%, прогнозират от министерството.

През 2022 г. увеличението на заплатитеке бъде с 8,1%. Но заради очакваната висока инфлация реално заплатите на хората ще намалеят, гласи новата прогноза на ведомството на Асен Василев. Това потвърждава написаното от “Труд”, че инфлацията вече изяде увеличението на заплатите.

В анализа си от Министерството на финансите признават негативния ефект на високата инфлация върху реалния ръст на икономиката, но същевременно правителството на Кирил Петков не предприема никакви действия за ограничаване ръста на цените.

В пролетната си прогноза от ведомството на Асен Василев значително влошават очакванията си за икономиката на страната спрямо прогнозата, заложена при разработването на бюджета за 2022 г. Например очакваният ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП) сега е свит до 2,6%, при заложени 4,8% в бюджета за 2022 г. Интересно е обаче, че и за 2023 г. прогнозата е за слаб ръст на икономиката от 2,8%, при положение, че едва ли очакват войната в Украйна да продължи и през следващата година.

Много драматичино е положението с чуждите инвестиции. За настоящата година очакванията на министерството на финансите са чуждите инвестиции да са само 2,4% от БВП на страната, при положение, че през кризисната 2020 г., преди идването на власт на служебния кабинет, те са били 5,2% от БВП. През миналата година при управлението на служебния кабинет чуждите инвестиции намаляват наполовина до 2,6% от БВП, като толкова се очаква да бъдат и през 2023 г.

Любопитно е, че още в прогнозата, заложена в бюджета за 2022 г., очакванията са чуждите инвесиции през тази и следващите две години да са само 3,7% от БВП, което е по-малко, отколкото през 2020 г. И то при положение, че привличането на повече чужди инвестиции беше основното обещание на премиера Кирил Петков.

Спирането на газа от Русия ще свие доходите на домакинствата, признават от ведомството на Асен Василев.

Същевременно от министерството разчитат на украинците, за да се увиличат заетите в страната. Прогнозата е, че през 2022 г. на територията на страната ще останат 135 хил. украинци, от които 55 хил. ще си намерят работа за около 6 месеца. През 2023 г. работещите тук украинци се очаква да намалеят до 40 хил.

Всички тези прогноси са направени при цена на петрола от 100 долара за барел. От ведомството са направили и алнетративна прогноза с цена на петрола от 130 долара за барел, като в този случай инфлацията ще бъде още по-висока.

Намалиха грамажа в разфасовките

Расте цената на хляба дори в Добруджа

Хлябът в Добрич не само поскъпва, но и самуните стават все по-малки.

Хлябът, който е основен за трапезата на българина, също поскъпна значително през последната година. Значително се увеличиха дори цените на насъщния в житницата на България - Добруджа. Ако до преди няколко месеца хляб от около 700 грама се предлагаше в малките търговски обекти в града срещу 79 стотинки, сега същият вече струва 1 лев. Поскъпването стана поетапно, като цената мина първо през 89 стотинки, явно за да не е твърде шоково увеличението за потребителите, обясни търговски представител на хлебни изделия от Добрич пред “Труд”.

В същото време малките производители в града, които имат малки фурни и предлагат хляб от по-качествени продукти в два магазина в Добрич, увеличиха цената на хляба от 1,30 лева за 600 грама на 1,80 лева, при това намалявайки размера на самуните до 550 грама.

За да не се усети драстичното увеличение от потребителите и да оцелее бизнесът им, производителите залагат на различни трикове, обясни пред “Труд” търговският представител, пожелал да остане анонимен. Сменят опаковките и предлагат нови марки хляб, за да вдигнат така по-неусетно цената и да намалят грамажа.

Коментари

Новини Варна