IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:40 | 7 април 2022
Обновен: 22:13 | 28 април 2024

ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България

Правителството бори кризата в енергетиката с инвестиции в геотермална енергия и батерии

По материала работи: Слав Велев
ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България

Кадър: БНТ

ЕК дава "зелена светлина" на българския План за възстановяване и устойчивост. Това заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен от Гранитната зала на Министерски съвет в София на съвместна пресконференция с премиерът Кирил Петков, на която представят Националния план за възстановяване и устойчивост на България, предаде БНТ.

"Българският план е изключителен. Почти 60% в него подкрепят зеления преход.

За нас е важно България да е заедно с ЕС в тази посока. Планът отговаря на много условия, които са доста високи." - заяви председателят на ЕК.

Председателят на ЕК препоръча руските газови доставки да се плащат в евро или долари, както е по договорите с Газпром. Предстои анализ на указа на руския президент Владимир Путин и все още няма обща позиция на ЕС, но договорите трябва да се спазват и доставките да се плащат както е заложено по тях, изтъкна Урсула фон дер Лайен.

Премиерът Кирил Петков отчете, че Планът представлява 10% от българската икономика.

"Планът ни дава стъпки напред да сме независими от Русия, инвестирайки толкова много в алтернативни източници на енергия и в батерийния комплекс. Позволява ни да използваме нашата енергия. Ако обърнем минералните извори в електроенергия, тя ще е чиста и независима. Така че Планът и гръцката връзка ще ни позволят независимост и възможност да контролираме икономиката и съдбата си." - каза Петков

Министър-председателят посочи, че финансирането по Плана се равнява на около 10% от българската икономика и блакодари на председателят на ЕК за присъствието ѝ днес в София. 

"Този план е работещ, иновативен и наистина ще осигури модернизацията на България. Той дава възможност да си гарантираме енергийната сигурност и да използваме най-нови технологии, да реформираме върховенството на закона за засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който временно ще е прокурор, КПКОНПИ да се реформира и да започне да работи, да модернизираме железниците, да инвестираме в образованието, в изследванията и модернизациите." - каза Петков.

Председателят на ЕК благодари на българското правителство за помощта, която оказва на украинските граждани, търсещи спасение от войната у нас.

След като даде положителна оценка за българския план, Урсула фон дер Лайен връчи на министър-председателя почетен плакет.

След това делегацията се отправи към Софийския университет. Следете визитата на Урсула фон дер Лайен у нас във ВИДЕОТО:

Коментари

Новини Варна