IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
16:45 | 7 април 2022
Обновен: 13:18 | 23 март 2024

Спипаха млад мъж с 67 афганистанци край Шумен

Няколко групи чужди граждани са задържани в периода 5 – 6 април в района на областния център и Велики Преслав

По материала работи: Слав Велев
Спипаха млад мъж с 67 афганистанци край Шумен

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Млад мъж, превозвал група чужди граждани, преминали без разрешение през границата на Република България, е задържан край Шумен. По случая е образувано досъдебно производства по чл. 281, ал. 2 от НК. 28-годишният е привлечен към наказателна отговорност за това, че с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомагал чужденци да преминават в страната в нарушение на закона.

Районна прокуратура – Шумен ръководи също 67  бързи производства по чл. 279, ал. 1 от НК във връзка с няколко групи чужди граждани, задържани в периода 5 – 6 април 2022 година в района на град Шумен и Велики Преслав. 35 от тях са на възраст между 18 г. и 30 г., а останалите са непълнолетни. Най-малките са на 14 години. Всички са от мъжки пол. Според информацията, предоставена от задържаните мъже, групите идват от Афганистан, и са преминали нелегално границата на Република България на неустановено към момента място. Чужденците нямат документи за самоличност.

Работата по досъдебното производство и по бързите производства продължава под ръководството и надзора на прокурор от Районна прокуратура - Шумен. На афганистанците са повдигнати обвинения, като всички те са задържани за срок до 72 часа.

По-голямата част от бързите производства са приключени и внесени в съда. Очаква се в най-кратки срокове, в рамките на задържането до 72 часа, районните съдилища в Шумен и в Преслав да се произнесат по делата.

Коментари

Новини Варна