IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
17:00 | 7 април 2022
Обновен: 08:08 | 29 март 2024

Иванов увери: Няма тайни договорки за Северна Македония

Няма да има предсрочни парламентарни избори, заяви съпредседателят на “Демократична България”

По материала работи: Слав Велев
Иванов увери: Няма тайни договорки за Северна Македония

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов заяви, че няма тайни договорки за вдигане на ветото пред Северна Македония за започване на преговори за членство в Европейския съюз, предаде БНТ.

Той добави, че промяната може да бъде направена само с решение на Народното събрание, което вече гласува рамкова позиция, обвързваща правителството.

“Всички партии в Народната събрание сме потвърдили позицията си за Северна Македония пред президента на заседание на КСНС. Не може един човек да поема каквито и да е ангажименти”, каза той пред журналисти в парламента.

Христо Иванов заяви, че е споделил позицията с европейските партньори, както и необходимостта всяко решение по въпроса да се вземе от Народното събрание.

“Няма натиск от ЕС, няма извиване на ръце, нито срокове. Но и нямаме интерес да произвеждаме легенди, които ни поставят в унизително положение. Трябва да защитим националните ни интереси, но както винаги съм казвал - това включва и РСМ да стане част от европейското семейство”, коментира той.

“Партньорите ни от ЕС питат как могат да помогнат. Ако се върви към промяна, тя трябва да минава през много сериозен ангажимент на европейските институции за защита на нашата позиция. Това не спор между България и РСМ, а между България като член на ЕС и една държава, която е кандидат-член”, добави Иванов.
Според него вече се забелязва успокояване на тона сред коалиционните партньори в рамките на днешния ден по тази и други спорни теми.

“Няма да има предсрочни парламентарни избори към момента. Колегите осъзнават отговорността, която имаме към управлението на страната и вярвам, че споровете ще бъдат решени. Надявам се, че емоциите ще минат”, каза той.

Христо Иванов изрази надежда, че изборът за управител на БНБ ще бъде решен конструктивно, тъй като е един от факторите, които създават напрежение. “Виждам стъпки в тази посока", заяви Иванов.

Коментари

Новини Варна