IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
16:15 | 30 март 2022
Обновен: 12:20 | 26 март 2024

64% от жителите на РСМ са македонци, едва 3504 са българи

В същото време над 100 000 жители на северозападната ни съседка имат български паспорти

По материала работи: Слав Велев
64% от жителите на РСМ са македонци, едва 3504 са българи

В Скопие бяха обявени резултатите от преброяването на населението в Република Северна Македония, осъществено през септември миналата година.

Директорът на Държавната статистическа служба Апостол Симовски оповести, че населението е над 2 милиона и 90 хиляди  души, от които над 1 милион и 800 хиляди живеят в страната.

Данните показват, че 64,25 на сто от всички преброените са се определили като македонци, 29,52 на сто са албанци, 3,98% турци, 1,18% са се обявили за сърби, 0,87 процента са босненци и 0,34 процента - власи, съобщи Симовски.

Според публикуваните данни в графата за етническа принадлежност, като българи се определят едва 3504 души.

При обявяването на резултатите българите въобще не бяха споменати, а директорът на службата е заявил, че представят единствено етническите общности, които са част от македонската конституция.

"У нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на граждани от Северна Македония. Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 граждани на Северна Македония", припомня лидерът на ИТН Слави Трифонов. "А според законите в България, за да може гражданин на Северна Македония да получи български паспорт, той трябва да докаже българските си корени. Значи, над 100 хиляди граждани на Северна Македония доказват българските си корени в България, а в Северна Македония се страхуват да се нарекат “българи”.", пише още той.

Щоуменът-политик пита: "Защо в една нормална, европейска държава, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е?" и сам си отговаря: "Защото това не е нормална, европейска държава.".

Коментари

Новини Варна