IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
09:10 | 11 април 2022
Обновен: 22:18 | 18 април 2024

Каруцата на коалицията заскърца: БНБ, СЕМ или Украйна ще я катурне?

Скандалът с бъдещия гуверньор приключи без победител

По материала работи: Слав Велев
Каруцата на коалицията заскърца: БНБ, СЕМ или Украйна ще я катурне?

“Стана ясно, че в момента не съществува широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи избора на гуверньор на БНБ”, мотивира във фейсбук оттеглянето си Андрей Гюров/Снимка: Труд

Скандалът за нов гуверньор на БНБ приключи. Единият претендент за поста - Андрей Гюров от “Продължаваме промяната” обяви, че се оттегля от надпреварата. Другият - Любомир Каримански от “Има такъв народ” според прогнозите на депутати няма как да събере необходимите гласове. Пред “Труд” народни представители с дългогодишен стаж в парламента коментираха, че Каримански има сигурни 25 гласа от неговата парламентарна група. От Демократична България предварително бяха обявили, че ще застанат зад Андрей Гюров. “Продължаваме промяната” няма как да подкрепят кандидата на ИТН, когото определяха като “неподходящ”, “човек със спорна репутация”, “корумпиран”. БСП изразиха недвусмислено позиция след съботния пленум. “Грешка беше да се издигат две кандидатури, особено партийни, още повече в една коалиция, пише "Труд".

Спорът доста се нажежи. Смятаме, че решението е в изтегляне и на двете кандидатури, нова процедура и банкер експерт, около когото да има консенсус”, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова.

Хипотетично Каримански би могъл да разчита на гласове от опозицията, коментираха експерти. Те побързаха обаче да припомнят, че ГЕРБ недвусмислено са казали, че не биха застанали зад нито една от двете кандидатури и че е по-добре да остане на поста сегашния гуверньор Димитър Радев. От “Възраждане” също обявиха, че не одобряват номинациите. Единствено ДПС от опозиционните партии все още не са заяви публично позиция. Но дори и да застанат зад Каримански, заедно с ИТН биха осигурили общо 59 гласа, които не са доста­тъчни.

Очертават се обаче следващи сериозни трусове в коалицията. Единият е за изпращане на оръжие и боеприпаси за Украйна. ГЕРБ внесоха проект за решение, а БСП заплашиха, че ще напуснат коалицията. Другият близък сблъсък е за избор на нови членове на СЕМ, от който избор ще зависи кой ще е следващият директор на БНТ.

Любомир Каримански ще заведе дело срещу вицепремиера Асен Василев, тъй като се чувства засегнат от думите му. Това обяви зам.-председателят на парламента от ИТН Ива Митева.

“Вчера в едно радио един вицепремиер си позволи да каже, че господин Каримански е сложил подписа си под документ, с който са откраднати 1 милион лева от служител на банката. Не може така да се хвърля кал върху хората. Не може с такава лекота това да се прави и затова е съдебната ни система. Надявам се тя да даде отговорите на всички въпроси”, отбеляза Ива Митева пред bTV.

“Не смятам, че е нормално в един от коалиционните партньори да е съсредоточена цялата фискална и парична система на България. Това не е добър знак”, коментира депутатката от Митева пред БНР.

Демократите откраднали бройки

„Има такъв народ“ в битка с ДБ за комисиите

Искат места в правна и бюджетна комисия

За ново и справедливо разпределяне на местата в постоянните парламентарни комисии настояват от “Има такъв народ”, научи “Труд” от депутати на Слави Трифонов. Народни представители от ИТН са категорични, че са били ощетени, тъй като сметките били правени с тяхно отсъствие. Така “Демократична България”, които успяха да вкарат едва 16 депутата има непропорционално голям брой места дори в ключовите комисии. В правна и бюджета ДБ и ИТН (с 25 депутати) има равен брой представители.

След поредицата от скандали с “Продължаваме промяната” от ИТН са поискали да бъдат поправени грешките. От партията на Слави Трифонов заявиха, че няма да отстъпят докато не получат допълнителни места поне в най-важните комисии - правна и бюджетна. В ИТН обсъждат и дали да не бойкотират заседания на комисии, така както партньорите им в два последователни дни бойкотираха ключово заседание на бюджетна комисия.

Коментари

Новини Варна