IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:00 | 15 април 2022
Обновен: 12:04 | 22 април 2024

Депутатите решиха – 0 лева за пътните строители. Премиерът с вързани ръце!

НС отхвърли всички предложения за разплащане

По материала работи: Слав Велев
Депутатите решиха – 0 лева за пътните строители. Премиерът с вързани ръце!

Кадър: БНТ

Депутатите не стигнаха до решение за разплащането с пътните фирми. В пленарната зала бяха отхвърлени и трите проекта за решение - на правната комисия, на регионалната и на вносителя - депутати от управляващото мнозинство.

Преди гласуването вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов се обърна към депутатите с молба да вземат решение тази вечер, защото "утре няма как да възложим закърпването и на една дупка по българските пътища". 

От "Продължаваме Промяната" настояват за по-строг контрол върху допълнителните средства, които трябваше да бъдат платени на фирмите. Затова предлагаха това да стане със санкция на Народното събрание, след становище на антикорупционната комисия, на база доклад на междуведомствената работна група. 

Според предложението на вносителите и редакцията на регионалната комисия разплащането трябваше да стане с решение на Министерския съвет.

"За" проекта на правната комисия се обявиха 102-ма депутати от ПП, БСП и "Демократична България", а против бяха 108 (от ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ", ДПС), 11 се въздържаха, деветима от тях от "Възраждане".

Предложението на регионалната комисия беше подкрепено само от 25-има народни представители (основно от ИТН), а на вносителите - от 29 депутати. Останалите гласуваха "против" и "въздържал се".

Дебатите по проектите, които продължиха около четири часа, доведоха до грандиозни спорове в пленарна зала.

“Новото предложение е от същата Света Троица. Да кажат, че има корупционни практики и законодателната власт не е на работа. Сега парламентът става за смях пред опозицията. Дали да приемем предложението на Лена и премиера, или това на Асен Василев, Лена и премиера”, коментира Тошко Йорданов от ИТН.

“Когато единият от коалиционните партньори говори против другите и опозицията ръкопляска, е тревожно за всички български граждани”, заяви Искрен Митев от ПП.

“Г-н Митев, тревожно е, когато изричате лъжи. Да ми казвате, че аз не искам контрол, е лъжа”, отговори му Гроздан Караджов.

Опозицията от своя страна попита защо трябва казусът да се решава от Народното събрание и защо само част от парите ще тръгнат към фирмите за пътни реформи.

Отхвърлянето на предложенията коментира и премиерът Кирил Петков в среднощен пост във Facebook.

"Продължаваме Промяната", БСП и ДБ направиха точно това, което днес обещах на строителните фирми. Партиите, които гласуваха против, се виждат долу на таблото!(ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС, бел. ред.). Обещах на строителните фирми, че 655 млн. лв. ще бъдат разплатени веднага, а останалите 50% - след проверка и одобрение на парламента. Това решение гарантираше, от една страна, 655 млн. лв. веднага за строителите, а от друга - работещ механизъм за прозрачно изразходване на средствата пред очите на цялото общество", написа Петков.

Той заявява, че ще внесат предложението повторно още в петък. "Няма да губим нито ден", категоричен е министър-председателят.

„Ако използваме спортна терминология – губещият са всички хора в България, които пътуват по пътища, които не можем да ремонтираме”, коментира след гласуването Гроздан Караджов.

Коментари

Новини Варна