IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:45 | 19 април 2022
Обновен: 18:34 | 17 април 2024

Евробедняци: Джобът ни изтънява с дни – цените не спират да скачат

Според Евростат покупателната способност у нас е най-ниска в целия ЕС

По материала работи: Слав Велев
Евробедняци: Джобът ни изтънява с дни – цените не спират да скачат

Още по-висока инфлация очакват икономистите през следващите седмици. Само за година продуктите от първа необходимост са поскъпнали с 10%. Мейлин Белберова е учител. Въпреки че заплатите в сектора нараснаха с 12 на сто от 1 април, признава, че е невъзможно да купи това, което е пазарувала миналата година.

"В пъти по-скъпо е. Основните продукти са с много по-висока цена на базата на миналогодишните цени, докато заплатите почти не са помръднали", изтъкна Мейлин, предаде Bulgaria ON AIR.

Икономистите наричат това инфлация.

"Когато скочи цената на стоките, а в същото време парите се обезценяват", обясни икономистът Стоян Панчев.

Процесът на поскъпване ще продължи. Може би не със същата главоломна скорост, но цените ще стават все по-високи.

"Със сигурност ще стават по-скъпи продуктите, даже сега очаквам да има по-голям скок в следващите данни за инфлацията, защото там ще бъдат хванати началните ефекти от войната", поясни Панчев.

Според Евростат, покупателната способност на българина е най-ниска в целия Европейски съюз. В някои домакинства кризата да се усеща повече.

"Ако сте човек с по-ниски доходи и по-голямата част от вашите разходи отиват за енергия и храна, то вашата инфлация ще бъде по-голяма от 10%. Енергията и храната поскъпват по-бързо от 10%", поясни икономистът.

Такъв е случаят на Светослава Мовчева.

"Вече пазаруваме яйца с доста нагоре цена, набавяме си брашно, което също е скъпо и е трудно да осигурим всичко необходимо за празниците, за агнешкото не искам да говоря въобще", коментира Светослава.

С 40 на сто са поскъпнали и горивата. Ако през април миналата година литър А95 струваше малко над 2 лв., сега е близо 3 лв.

"Истината е, че за мен основното, което движи цените нагоре, е международният пазар. Докато там цените бъдат високи и тук ще бъдат високи", изтъкна Панчев.

Оказва се, че дори специалистите се затрудняват да изберат подход в трудната ситуация.

"Много често икономистите си харесват си определени теории, следват ги сляпо, но се оказва, че тези теории могат да са много добре изпипани, много добре измислени, но не отговарят на реалността", заяви икономистът.

Преминаването през икономическа криза е неизбежно. А дали някога цените ще се върнат на нивата от 2019-та, никой не се наема да прогнозира. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Коментари

Новини Варна