IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
13:15 | 19 април 2022
Обновен: 10:56 | 29 април 2024

Съвсем скоро: В талона на колата ще пише името и на ползвателя й

МВР предлага наредба за по-малко бюрокрация при регистриране и прекратяване на регистрации на коли

По материала работи: Слав Велев
Съвсем скоро: В талона на колата ще пише името и на ползвателя й

Шофьорите ще бъдат улеснени и с поставянето на табелите/Снимка: Черно море/АРХИВ

Фирмите с клонове в страната да могат да регистрират служебните си коли по места, а не както е сега само на адреса на седалището. Това предвижда проект за промяна в наредба, публикувана от МВР за обществено обсъждане. Друга предложена промяна е при коли с няколко съсобственици. Предвижда се действията по регистрация да се извършат по искане от един от тях, но при представяне на пълномощно с нотариална заверка на подписите на останалите собственици. Въвеждат се и правила за вписване в талона като ползвател на превозното средство на физическо или юридическо лице, което използва превозното средство. Към заявлението за регистрация ще се дава нотариално заверено писмено съгласие на ползвателя или договор за лизинг. Запазва се действащото изискване това да става по искане на собственика.

Предложената наредба ще улесни и монтажа на табелите на колите.

 

Когато се прави идентификация на автомобила в пунктовете за регистрация, табелите с регистрационен номер се монтират в пункта от служители на "Пътна полиция", а в случаите когато не се прави.

Заявление за прекратяване на регистрацията да се подава електронно чрез информационната система за услуги на МВР с електронен подпис. В случай на изпратено потвърждение, заявителят ще се уведомява, че услугата ще бъде извършена след заплащане на държавна такса. За колите, облепени с фолио в свидетелството за регистрация задължително ще се вписва основният цвят на автомобила, а като допълнителен цвят ще се посочва този на фолиото.

Коментари

Новини Варна