IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
16:30 | 22 април 2022
Обновен: 20:19 | 22 април 2024

Вдигат заплатите средно с между 5 и 7%

Очакванията, че бежанците ще подпомогнат пазара на труда у нас, останали мит, коментира Добромира Манасиева

По материала работи: Слав Велев
Вдигат заплатите средно с между 5 и 7%

Работодателите предвиждат увеличение на заплатите в България средно 5 и 7%. Има сектори, където се предвижда и около 10%-но увеличение. Безработицата се задържа на едно ниво пред последната година - около 4%. 

"Безработицата не се е вдигнала, но виждаме ръст на инфлацията, което е плашещото. Има голям ръст на отворените работни места в туризма, като IT и аутсорсинг индустрията държат преднина с броя на новите служители, които очакват да започнат в компаниите", коментира членът на УС на Българската асоциация за управление на хора и HR мениджър на "Алкатраз България" Добромира Манасиева.

Проучване на Българската асоциация за управление на кадри показва, че 90% от работодателите, които са предвиждали да увеличат заплатите през тази година, вече са го направили, уточнява Bloomberg TV Bulgaria.

Според Манасиева са били преувеличени очакванията, че бежанската вълна от Украйна ще подпомогне в голяма степен пазара на труда у нас. 

"Една голяма част от бежанците нямат професионалния профил, който се търси на пазара от най-бързо разрастващите се български индустрии", добави Манасиева.

Коментари

Новини Варна