IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:45 | 23 април 2022
Обновен: 10:45 | 28 март 2024

Петков посреща Великден в Царево, Радев в "Св. Александър Невски"

Официално: Премиерът съчетал празника с инспекция на щетите по храма след земетресение

По материала работи: Слав Велев
Петков посреща Великден в Царево, Радев в "Св. Александър Невски"

Държавният глава Румен Радев ще посрещне Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Александър Невски" в София. А премиерът ще присъства на празничното богослужение за Възкресение Христово в църквата "Св. Успение Богородично" в Царево. От щаба на премиера съобщиха, че е избрал тази църква, за да се запознае с пораженията, които е нанесло земетресение. Информацията смути местните, според тях - трус не е имало.

"Ами каква е точно историята тепърва предстои да чуем. Това което разбрахме в едно прессъобщение е, че в района на Царево е имало силен сеизмичен трус, нещо, което аз и жителите на Царево не сме усетили", коментира пред Bulgaria ON AIR кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев.

Въпреки че трус не е усетен, справка в Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География показва, че на 11 април малко след 8 и 30 вечерта е имало земетресение с магнитуд 5 по скалата на Рихтер на около 200 километра от Царево във водите на Черно море.

"Това е пукнатината, тя имаше някакви наченки след 11 април. Сутринта на 12 забелязахме че тя се разширява. Явно това са напрежения, храмът е 200 годишен, явно зидовете слягат. Аз считам че е по Божията промисъл, а и това е проява на негова заинтересованост, защото той е присъствал тука на наши служби", каза Отец Стоян Кралев.

"Ако има някаква пукнатина, то поне до този момент никой не е споделил, че я има, нито от страна на църквата, нито от хората", добави инж. Лапчев.

Достатъчен аргумент ли е пукнатината, за да посети премиерът точно този храм или не е желан в столицата, където службата се очаква да води лично българският патриарх Неофит. Именно той не беше поканен на клетвата на кабинета. Светият Синод отказа и правителствения самолет за благодатния огън до Йерусалим с мотив "неблагоприятни обстоятелства". Журналистът Горан Благоев, които от години следи църковните дела припомни, че премиерът поиска лична среща с патриарха в края на март, но тя също беше отказана.

"Има едно подозрение в църковните среди, че едва ли не Синодът не гледа с добро око на сегашното правителство и има носталгия по стария премиер. БП политизира ли се? Силно гербаджийско влияние ли има в него?", коментира Благоев.

За последно премиер и патриарх бяха заедно на празничната литургия на Бъдни вечер миналата година.

Коментари

Новини Варна