IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
11:15 | 23 април 2022
Обновен: 08:42 | 25 април 2024

Трапеза: Рецепти за Великден, от които ще си оближете пръстите

Приготвянето на агнешко е изкуство

По материала работи: Слав Велев
Трапеза: Рецепти за Великден, от които ще си оближете пръстите

На Великден и Гергьовден по традиция се яде агнешко месо, макар някои да смятат миризмата му за тежка. Всъщност мирише шилето, в каквото се превръща наесен роденото през януари агне. Порасналото животинче може да се познае и по цвета на мазнината – ако е жълта, значи се опитват да ни продадат шиле, ако е бяла, хайванчето още е малко. Колкото по-големи са парчетата месо, които купуваме – бутче, плешка, и по-дебели костите, толкова по-голямо, а не по-угоено е животното, пише "Труд".

Прясното агнешко може да престои няколко дни в хладилника, а ако е във фризера, трябва да се извади и да се размразява бавно поне една нощ на студено. Преди готвене се оставя 2 часа на стайна температура. Добре е да се овкуси, като се намаже с мазнина или горчица, в която са размесени подправките – джоджен, черен и червен пипер, девесил, риган, мащерка или други по желание, но без сол. Тя се слага непосредствено преди печенето, защото иначе месото ще си пусне соковете и ще стане сухо. Друг начин на подправяне е като месото се шпикова с върха на остър нож и в дупчицата се сложи чесън, зрънце черен пипер, пресен джоджен. 

Подходящи за печене са бутчето, котлетите и филето. Най-добри за задушаване са плешката (макар повечето хора също да я пекат), вратът и коремната част. Кайма се смила от бутчето, може и от врата.

Печенето е цяло изкуство, за да се постигне сочна сърцевина и хрупкава коричка. Все по-разпространена технология е месото да се сложи в плик за печене, който се продупчва на няколко места отгоре. Вътре се сипва малко вода. Месото може да се покрие с фолио, но тогава трябва да се отвие преди да е напълно готово, за да се образува коричка. Правилото е: пече се на 160-170 градуса, по 30 минути на всеки половин килограм. След като е готово, агнешкото трябва да си почине 15-20 минути, покрито с фолиото, за да може отделените към повърхността сокове да попият обратно в него.

Курбан чорба

Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
3-4 стръка пресен лук
3-4 стръка пресен чесън
1 с.л. доматено пюре
1 каф.ч. ориз
2 с.л. олио
2 с.л. масло
1 яйце
лимонов сок
сол, черен пипер, пресен джоджен

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на хапки и се вари в подсолена вода до полуготовност. Слагат се нарязаните лук, чесън, джоджен, черният пипер, мазнината, доматеното пюре. Към края се добавя оризът. Когато чорбата е готова, се слага на струйка разбитото яйце с лимоновия сок, за да се пресече. 

Пълнена плешка

Необходими продукти:
1 агнешка плешка
1 каф.ч. ориз
200 г гъби
1 глава лук
3-4 стръка пресен лук
3-4 стръка пресен джоджен
1 ч.л. сух джоджен
2 ч.л. червен пипер
сол, черен пипер
2 с.л. горчица
олио, масло 

Начин на приготвяне:
Подсушеното месо се обтрива от всички страни със сол, червен и черен пипер, сух джоджен и горчица. С нож се отлепва кожата от ребрата, така че да се получи джоб. В малко олио се задушават лукът и нарязаните гъби, добавя се оризът и след като стане стъклен, се сипва 1,5 ч.ч. вода. Оставя се да къкри, за да набъбне. Слагат се пресният джоджен и червен пипер. Оризът трябва да е почти готов. Плешката се пълни с ориза и се зашива с конец. Слага се в плик или се покрива с фолио. Отгоре се поставят парченца масло. Пече се на 180-160 градуса около час и половина. Ако месото не е в плик, на дъното на тавичката се сипва вода, която се долива, и плешката се обръща веднъж. 

Агнешко магданозлия

Необходими продукти:
1,6 кг агнешки бут
200 г кисело мляко
100 г краве масло
6 връзки магданоз
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
2 моркова
1 жълтък
1 с.л. доматен концентрат
1 ч.л. червен пипер
сокът от 1/2 лимон
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарязаното на кубчета обезкостено месо, накълцаните лук и чесън и настърганите моркови се пускат в съд със сгорещеното масло и се готвят под капак, докато месото омекне и продуктите започнат да се пържат. Прибавят се доматеният концентрат и червеният пипер. Разбърква се, добавя се вода да покрие продуктите и се готви 2 часа на слаб огън. Добавя се нарязаният магданоз. След 2-3 минути ястието се застройва с лимоновия сок, разбъркан с жълтъка и киселото мляко. Накрая се слагат сол и черен пипер. 

Великденски сладки

Необходими продукти:
350 г брашно
150 г масло
кората на 1/2 лимон
150 г захар
1 яйце
щипка сол
пудра захар и боя за сладкиши за украса

Начин на приготвяне:
Пресятото брашно, маслото, настърганата кора от лимон, захарта, яйцето и солта се замесват на тесто, което се оставя за 1 час в хладилника. От него се разточва кора, дебела 0,5 см, и се изрязват сладки с формички. Пекат се в намазнена тава 15 минути на 180 градуса. След като изстинат, се рисуват според фантазията с разбита цветна глазура от пудра захар, боя и малко вода. 

Корона от котлетчета

Необходими продукти:
2 агнешки корони (ненарязани котлети), 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол, черен пипер, 6 скилидки чесън, смлени, 4 с.л. прясна мащерка на ситно, 1,5 с.л. смлян кориандър, 1,5 с.л. балсамов оцет, 1 ч.л. горчица, нарязан пресен розмарин

Начин на приготвяне:
Разрежете котлетите надолу между ребрата, но не докрай – да могат да се завият в полукръг. Съединете двата котлета и ги завържете с конец, така че да заприличат на корона. Намажете месото със зехтина и след това втрийте в него смесените подправки, без оцета, горчицата и розмарина. Загрейте фурната на 190 градуса. Сложете да се пече за 30-35 минути или по 8-12 минути на всеки половин килограм. Извадете, завийте с фолио и оставете короната да си почива 20 минути. Добавете оцета, горчицата и розмарина към соковете от печенето в тавичката и разбъркайте. Сервирайте месото с топъл сос. Може да го гарнирате с дроб сарма.

Коментари

Новини Варна