IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:00 | 27 април 2022
Обновен: 11:46 | 19 април 2024

Русия врътна кранчето! От днес ни кубик газ към нас от "Газпром"

Вероятно ще внасяме по-скъпо синьо гориво през Гърция

По материала работи: Слав Велев
Русия врътна кранчето! От днес ни кубик газ към нас от "Газпром"

В „Булгаргаз“ е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени считано от 27 април 2022 г., съобщава Министерството на енергетиката. Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

След извършен анализ от страна на държавното дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна. Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България. В съобщението се казва, че в сряда министър Александър Николов ще даде изявление от 9 ч в сградата на министерството.

Експерти коментираха, че е по-скоро вероятно доставките да са от Гърция - втечнен и тръбопроводен газ, но на различни цени.

Гърция получава тръбопроводен руски газ през България, но южната ни съседка е приела да плаща по схемата на "Газпром Експорт", тоест - със сметка в "Газпромбанк", банката обменя доларите или еврото в рубли, запълва сметката с руската валута и от нея се погасява плащането. България транзитира руски газ за Гърция, Македония, Сърбия и оттам до Унгария.

Енергийният министър Александър Николов се очаква да направи изявление в 9 ч. днес във връзка със създалата се ситуация, след като Русия информира България, .че спира доставките на природен газ.

От министерството на енергетиката уверяват, че са предприети стъпки за справяне със създалата се ситуация, като се очаква министърът да конкретизира какви са те.

На 6 април пред парламентарната енергийна комисия министър Николов обяви, че България разполага с резервен план за снабдяване с петрол и газ. Газът от заместващите доставки обаче ще поскъпне с 40 % в най-добрия случай, прогнозира тогава министърът.

"За да е ясно на всички граждани, всяка една агресивна и тежка трансформация е свързана с определена цена, особено в периода на промяна и на преход."

Николов посочи тогава като алтернативи за доставки трасето от Азербайджан. Други възможности са свързани с терминали за втечнен газ от Гърция и Турция.

По прогноза на премиера Петков интерконекторът с Гърция се очаква да бъде завършен през лятото.

Газовото хранилище в Чирен, по данни на правителството от началото на април, е запълнено на 20 процента.

Коментари

опа ля ( преди 1 година )
Австрийският канцлер Карл Нехамер обяви в сряда, че неговото правителство, заедно с австрийската петролна компания OMV, се е съгласило да плаща за вноса на руски газ в рубли.Изявлението факт, след като по-рано в сряда руският енергиен гигант "Газпром" спря доставките на газ за Полша и България заради неизпълнение на нейните изисквания за заплащане на синьото гориво в рубли.Карл Нехамер също така каза, че и Австрия, и Германия са приели условията на плащанията за руския газ, тъй като е би ...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна