IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:00 | 27 април 2022
Обновен: 03:34 | 30 април 2024

Дари ли заплата за... куршуми? Криворазбран ли бе премиерът Петков?

Министър-председателят не е обикновен гражданин, за да прави дарителски кампании, коментира експертът по комуникация Любомир Аламанов

По материала работи: Слав Велев
Дари ли заплата за... куршуми? Криворазбран ли бе премиерът Петков?

Призивът на премиера Кирил Петков за събирането на средства за Украйна предизвика разнопосочни коментари. Украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари официално на Петков.

А веднага след като премиерът откри във Facebook публична кампания за набиране на средства за боеприпаси за Украйна, реакциите не закъсняха, коментарите са противоречиви.

"Г-н Петков успя да обедини цялата нация срещу себе си - русофили, русофоби. Това е поредната глупост от неговия пърформанс. Защо не даряваме капачки, защо заплата?", попита бившият евродепутат Николай Бареков.

"В тази крехка коалиция саботажът е от БСП. Това е призив хората, които критикуват яростно, те да направят нещо, да действат. Когато това правителство падне, ще се върнем 2020 г.", коментира журналистът и актриса Искра Ангелова.

Темата провокира коментар и от страна на коалиционните партньори. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов реагира остро.

"Идеята на Кирил Петков, който е министър-председател, българите да даряват пари за оръжие за Украйна, е най-чудовищната глупост, която съм чувал. Трябва да се даряват пари за спасяване на човешки животи, а не за закупуване на оръжия. Това с оръжието е работа на държавата, а не на обикновените хора", написа Трифонов в профила си във Facebook.

А гражданите на най-бедната държава в Европейския съюз са категорични, че не могат да си позволят да дарят по една заплата на Украйна за закупуване на боеприпаси.

А според експерта по комуникация Любомир Аламанов премиерът има други функции, които не включват откриването на дарителски сметки, предаде Bulgaria ON AIR

"Кампаниите за дарителски сметки трябва да се правят не от хора, които са във властта, те имат друг богат арсенал от средства, с който разполагат. Нашите данъци, парите отиват в държавната хазна. Премиерът не разбира, че бидейки начело на държавата, неговата позиция е по-различна, той не е обикновен гражданин, случаен човек", коментира Аламанов.

Инициативата на премиера Петков идва на фона на спора в управляващата коалиция с какво да помогне България на Украйна.

Вижте повече в репортажа Даниела Владимирова.

Коментари

Новини Варна