IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:00 | 26 април 2022
Обновен: 10:44 | 23 април 2024

Премиерската заплата за... оръжия. Петков със странна кампания във фейса

Кирил Петков е свикал днес коалиционен съвет за оръжията за Украйна

По материала работи: Слав Велев
Премиерската заплата за... оръжия. Петков със странна кампания във фейса

Кирил Петков с украинския външен министър Дмитро Кулеба/Снимка: МС/АРХИВ

Публична кампания за набиране на финансов ресурс, който да бъде предоставен на украинското правителство за закупуване на боеприпаси, инициира премиерът Кирил Петков. С пост във фейсбук той обяви, че е дарил една заплата в помощ на Украйна, и призова всеки българин, който иска да помогне, да направи същото. Думите са лесни, делата са трудни, време е фейсбук постовете да се превърнат в средства за Украйна Държавата сме всички ние и всеки трябва да се чувства, че може да бъде част от решението, написа Петков и сложи хаштаг #едназаплатазаукрайна. Изпращането на военна помощ за Украйна изисквало политическо, но и обществено единство.

Премиерът се зарича, че ще продължи да работи България да има единна позиция въз основа на информиран избор. Затова през седмицата той свиква коалиционен съвет и организира пътуване до Киев. Военната помощ не е задължително в една от двете крайности - не е само снаряди или каски. Нека разберем истинските нужди на Украйна и информирано като коалиция да се обединим около важни за тях конкретни необходимости, зад които всички можем да застанем, призова Петков. Премиерът дава пример колко много страни в Европа са изпратили оръжие и това не е довело до обявяване на война спрямо тях. Намерението си да заведе коалиционните си партньори в Киев Петков обяви навръх Великден. Той обясни, че пътуването ще е в сряда през Полша, но отказа да разкрие подробности освен това, че ще е през нощта. Русия обаче е бомбардирала жп гари в Централна и Западна Украйна в понеделник само часове след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и шефът на Пентагона Лойд Остин използваха железниците в региона, за да отидат до Киев и да се срещнат с президента Володимир Зеленски. От съображения за сигурност посещението им бе официално потвърдено от Вашингтон едва след като двамата се върнаха в Полша, пише "24 часа".

Руски ракети поразили станции в регионите Лвов, Ровне, Виниста и Киев рано сутринта вчера. Имало е удар и по спирка в град Красне край полската граница. Експлозии се чули и в Жмеринка, на около 200 км югозападно от Киев. Има загинали. Наблюдатели гледат на атаките толкова близо до полската граница като на предупреждение към Запада заради посещението на Блинкен и Остин. В Киев те обявиха, че САЩ ще предоставят пряка и непряка военна помощ на стойност над 713 млн. долара на Източна Европа, като около 322 млн. са директно за Украйна. Москва е предала на Вашингтон нота с искане да се прекратят US доставките на оръжие за Киев.

Така не е ясно възможен ли е маршрутът с влак на Кирил Петков и делегацията до Киев. Все още не е ясно и кои представители на партиите ще тръгнат с премиера. Единственият сигурен засега е Станислав Балабанов от ИТН. Дали БСП ще се включи и кой ще е човекът, трябва да реши Изпълнителното бюро във вторник. В различни форуми в социалните мрежи повечето социалисти са твърдо против представител на партията да ходи при Зеленски.

От ДБ също още нямат решение, но съпредседателят Христо Иванов обяви вчера, че към момента няма да е той. Междувременно Иванов оттегли искането си за извънреден лидерски съвет на коалицията преди пътуването до Киев - трябвало да е след това. Позицията ни е еднозначна - да се помогне на Украйна с военна помощ, отсече отново Иванов. Той обясни, че ще вкарат проекторешението за мандат на кабинета да даде оръжия на Украйна още в първия пленарен ден на НС след великденската ваканция - 4 май. И очаквал достатъчно подкрепа с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Пак напомни, че всички други в НАТО без Унгария са дали военна помощ. Това е възможност не само да се отблъсне руската агресия, но и възможност България да направи скок в модернизацията на въоръжените си сили, от което има огромна нужда, коментира Иванов пред БНР. Последният пакет американски помощи бил така формулиран, че предвижда средства за ускоряване на модернизацията на въоръжените сили на страните от Източна Европа и България имала интерес да се включи, “но не може да стане, като лицемерничим”. Затова трябвало ясно да заявим, че подкрепяме Киев - и с дарения, и като продаваме абсолютно легитимно. Пост на софийските съветници, които гласуваха алея пред руското посолство да се нарече “Героите на Украйна” и жълто-синият флаг да се издигне пред общината, пък посвети мисията на Москва у нас. Посолството ги обвини, че са “днешните последователи на фашистките помагачи Бандера и Шухевич”. Публикацията във фейсбук страницата му е придружена с извадки за “зверствата и злодеянията на немско-фашистките войски и власти в Мариупол в периода на Втората световна война”, които били разсекретени наскоро.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова. Президентът Зеленски много ясно каза: Да отиват само тези, които има какво да му помогнат. А не за сълзливи селфита. Ние и сега даваме много оръжие. Българската оръжейна промишленост произвежда боеприпаси и ние им ги даваме. Но както във всичко - задкулисно, тайно, в разрез на всичко, което обещаваха “Промяната”.

Изнасяме в пъти повече от февруари насам. Оръжейните ни заводи работят на макс и точно продукцията, която се използва в Украйна. Това не е някаква тайна. Вашите колеги извадиха самолетите, товарителниците. Така че това е едно лицемерие. Неслучайно БСП мълчат. Защото с техен подпис става това. Това е двуличие и те трябва да си отидат, заяви Борисов от град Шипка в понеделник

Според лидера на ГЕРБ нямало проблем с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН “Продължаваме промяната” да прокара в парламента решението правителството да получи разрешение за изпращане на оръжия в Украйна. В момента Русия има един диктатор, агресор в лицето на Путин. Не можем да забравим историята и това, което са ни помагали по време на Руско-турската война. Но днес трябва незабавно да свършим това, което целият демократичен свят направи, допълни той. Борисов, лъжеш. България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия, реагира Корнелия Нинова. Ако сме изнесли, едва ли натискът върху правителството от външни сили щял да е 

И как точно се изнася оръжие неофициално? Това да не са ти пуканки. Всъщност ти тези “неофициалните” потоци ги разбираш по-добре. Да, заводите работят, но не за Русия или Украйна. Нали си голям международник. Иди кажи на правителствата на Германия, Великобритания, Италия, Испания, Алжир, Индия и още над 50 държави, че няма да продаваме на техните армии. Кажи им: докато аз управлявах, ви продавахме, но сега няма, защото не съм аз на власт. Или предложи да затворим заводите и да ликвидираме тази индустрия. И къде видя товарителници за Украйна? За другите може да е простено да говорят глупости, но ти си бил министър-председател. Би трябвало да знаеш що е то сертификат за краен потребител. Покажи поне един за Украйна. Не можеш, защото няма такъв, остра бе тя към Борисов. И как пък поне за най-светлите християнски празници първите мъже в държавата не спряха да говорят само за оръжия. Как пък една дума не ви се откъсна за цени, инфлация, доходи, бедност, данъци, акцизи. Загрижили се за световния ред без грам грижа за собствения си народ, възмути се лидерката на БСП. Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев пък разказа пред медии в Стара Загора как на 4 и 5 април с два полета до Полша били изнесени боеприпаси за 23,5 млн. лв. с разрешение от края на март на междуведомствената комисия, начело на която е Нинова.

Самата вицепремиерка обаче посочва всички одобрени разрешения за трансфери от комисията за периода 20 февруари - 13 април в обстоен писмен отговор на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Христо Гаджев, получен от тях точно преди Великден. Не са давани генерални и глобални разрешителни, но са издадени 31 индивидуални разрешения за трансфер на бронирани и защитни средства, уреди за визуализация, стимулатори и инертни боеприпаси за обучение, боеприпаси и компоненти за тях, стрелково оръжие и резервни части за него на обща стойност 316 346 440 евро. Държавите на крайна употреба на изделията са Дания, Словакия, Чешка република, Германия, Испания, Словения, Полша, Румъния, Литва и Естония.

Издадено е и едно индивидуално разрешение за продукти, свързани с отбраната на дружества с принципал министъра на икономиката. Нинова уточнява, че за същия период през 2021 г. има издадени 26 индивидуални разрешения на обща стойност 117 112 872 евро за Словакия, Румъния, Франция, Швеция, Австрия, Чехия, Полша, Германия и Литва. Министърът на икономиката и индустрията не е регистрирал трансфер на продукти, свързани с отбраната. За същия период на 2021 г. има един на термовизионно оборудване на стойност 897 295 евро към Европейската агенция за гранична и брегова охрана. “Ню Йорк таймс”: България и още 5 държави продават на US компания, тя - на Киев България и още 5 държави продават съветски тип оръжия на американската компания “Ултра дифенс корп”, базирана в Тампа, Флорида.

Същата компания днес снабдява и Украйна, се твърди в анализ на реномираното американско издание “Ню Йорк таймс”. Някои от оръжията, които Пентагона изпраща на Украйна, са американско производство и дизайн, но други се осигуряват от производители в Източна Европа, които US структурите по сигурност и отбрана наричат “нестандартни боеприпаси”. Корпорацията работи с оръжейни фабрики в България, Румъния, Босна, Сърбия, Словакия и Чешката република и именно тези страни осигуряват около 90% от всички нестандартни боеприпаси, които Пентагонът купува, твърди пред изданието собственикът на компанията Матю Херинг. Според “Ню Йорк таймс”, цитиран от bTV, Херинг в момента е в Полша за среща с украински официални лица, за да разбере какво още може да достави “Ултра дифенс корп”. Програмата на Пентагона за нестандартни боеприпаси била създадена през 2008 г., след като журналисти разкриват нелегални продажби на китайски оръжия за американската армия в Афганистан.

Коментари

Новини Варна