IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:00 | 5 май 2022
Обновен: 13:05 | 28 март 2024

Саниране – с 20% самоучастие. Плащаме го през сметките си за ток

Етажната собственост с банкова сметка за колективен кредит

По материала работи: Слав Велев
Саниране – с 20% самоучастие. Плащаме го през сметките си за ток

Средства за самоучастие при саниране могат да се изплащат през битовите сметки за ток, вода и парно. Тази възможност е заложена в Плана за възстановяване и устойчивост в раздела енергийна ефективност на многофамилни сгради.

Способът на разплащане е за тези, които ще кандидатстват след март 2023 г., защото на тях ще им се наложи да участват с 20% собствени средства. За кандидатстващите от юли 2022 г. до март 2023 г. пък финансирането е 100%, сочи резюмето на плана, изготвено от Националното сдружение на общините. 

Важен момент е, че всички кандидати ще трябва да разполагат с техническо обследване (ТО), технически паспорт (ТП) и обследване за енергийна ефективност (ОЕЕ).

Задължително е и обновената сграда да е с минимум 30% спестявания на изразходваната до момента енергия.

За да се улесни вземането на решение от етажната собственост, ще се създаде законова възможност за откриване на обща банкова сметка и сключване на колективен кредит, необходим за технически паспорт или за самоучастие при финансирането.

Ще се регламентира и професионалното управление на етажната собственост, което трябва да подобри контрола над фирмите за саниране.

Ще бъдат създадени специализирани звена тип „обслужване на едно гише“, където проектанти, консултанти, собственици на сгради и бизнесът ще получават необходимата информация, сочи информация за мерките в плана. 

Инфлация и неяснотата по индексирането на договорите за строителство са рискови за изпълнението на програмата, коментират кметове на заседание на Управителния съвет на НСОРБ.

Те се тревожат и за задължителното изискване кандидатите да имат технически паспорт на сградата, което е предварителна инвестиция.

Мнението на членовете на УС на НСОРБ е, че новите и значително усложнени условия подлагат на риск усвояването на ресурса.

Отворен е и въпросът за участието на общините в целия процес заради вероятността да бъдат задължени с евентуални финансови корекции. 

Коментари

Новини Варна