IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
15:15 | 9 май 2022
Обновен: 18:27 | 23 април 2024

Радев: Нови избори са крайна мярка (ВИДЕО)

Правителството трябва да устои на натиска за РСМ

По материала работи: Слав Велев
Радев: Нови избори са крайна мярка (ВИДЕО)

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

„Най-малкото в момента имаме полза от нови избори, това е крайна мярка, но над всичко трябва да е българският интерес”. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти на въпроса дали на фона на политическата обстановка е готов със служебен кабинет. Той поднесе венци пред Паметника на Незнайния воин и говори по актуални политически теми.

„Очаквам правителството да има много ясна представа как живеят и какво искат българите и да се вслушва в техния глас“ каза държавният глава, цитиран от Нова.

Помолен да коментира думите на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, че до юни има възможност за развитие на отношенията между България и РСМ, президентът Радев каза: „Крайно неуместно и нездравословно е да се поставят ултиматуми”.

Запитан за твърденията му, че има натиск от страна на европейските институции и дали страната ни може да се поддаде на този натиск, Радев каза: „Той беше още по-голям миналата година. Аз и служебното правителство удържахме. Може да се издържи на този натиск, когато има ясни позиции, отчитащи истината”, каза Радев.

Държавният глава предупреди, че ако не се намери решение за България за доставките на петрол от Русия, това може да е пагубно за редица бизнеси.  „Нашата зависимост е голяма. В ЕС българите са най-бедните и енергийно най-бедните. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките. Борбата е да се запазят същите”, каза Румен Радев.

Затова не трябвало да се допусне драстично увеличаване на цените на доставките, а да се запазят същите. Сега страната ни може да наложи вето на европейското ембарго на руски петрол.

Ако не бъде направено изключение за България, „рисковете са чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат”, смята президентът.

Продължават и острият тон между  държавния глава и вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова. Вчера в телевизионно интервю Нинова обяви, че неговите служебни кабинети са подписвали договори за износ на оръжие. „Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжие за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Това са частни фирми, но важен е подписът в междуведомствената комисия, която тя председателства”, заяви Радев.

Коментари

Новини Варна