IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
11:30 | 12 май 2022
Обновен: 14:00 | 18 април 2024

С грижа за бежанеца у нас: Минимална заплата от държавата за бизнеса

Държавата ще плаща минимална заплата на работодатели, за да наемат украински бежанци

По материала работи: Слав Велев
С грижа за бежанеца у нас: Минимална заплата от държавата за бизнеса

Снимка: Фейсбук/Стела Николова/АРХИВ

Държавата да покрива за три месеца минималната заплата и осигуровките на работодатели, ако наемат украински бежанци на работа. Още 3 месеца пък ще покрива само осигуровките им. Това е част от новата програма за помощ, която разработва Министерството на труда и социалната политика.

Парите ще бъдат осигурени от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, като по този начин ще можем да подкрепим 5200 украински граждани, каза социалният министър Георги Гьоков пред ресорната комисия в Народното събрание.

Обсъжда се и възможността работодателите да получават субсидия за осигуряването на детегледачи на наетите украински граждански с малки деца. От Агенцията по заетостта пък ще правят индивидуални планове за търсене на работа на бежанците.

Ще ги насочват и към различни обучения и консултации. Близо 4300 свободни работни места бяха обявени днес на три трудови борси, организирани от Агенцията по заетостта в София, Каварна и Поморие.

Коментари

Новини Варна