IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
11:30 | 13 май 2022
Обновен: 10:00 | 29 март 2024

Рашков надуши корупция в КАТ - закрива звеното за глоби от камерите

Пътни полицаи манипулирали устройствата

По материала работи: Слав Велев
Рашков надуши корупция в КАТ - закрива звеното за глоби от камерите

Центърът за обработка на снимките от камерите за скорост ще бъде закрит, а тази дейност ще се върне в областните дирекции на МВР. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков пред депутатите от ресорната комисия в парламента. Единният център в националната полиция заработи в началото на 2020 г., а наскоро от МВР разкриха, че там масово се отразяват глоби като платени или снимките от камерите се обявяват за некачествени. “Цял сектор се занимава с избелване на снимки. Не знам защо е била нужна тази централизация. Така е по-лесно да се отървеш от глобата”, заяви Рашков и разказа, че има информация за служители, които си правят срещи с нарушители на пътя. В центъра за обработка на нарушенията пристигат снимки от цялата страна. Министърът даде пример как нарушител е сниман с превишена скорост в Силистра, след това материалите идват в София. После се връщат обратно в Силистра, където местната полиция налага административната глоба, която пък се обжалва пред местния съд, пише "24 часа".

Зам.-председателят на вътрешната комисия Николай Радулов попита за ефективността на бодикамерите на полицаите, които трябва да снимат проверките на пътя. “Те са необходими, но някои служители намират начин да ги елиминират. Преди 10 дни при операция на “Вътрешна сигурност” във Варна бяха задържани двама пътни полицаи. В автомобила им имаше устройство, което заглушава сигнала от камерата”, разказа Рашков. При случая с бития турски тираджия неотдавна пък полицаите изтрили записа от бодикамерите си за времето, в което са били в контакт с мъжа.

Вътрешният министър обяви пред депутатите още проблеми, които ръководството на МВР среща в работата си - старите служебни автомобили например. Те били ремонтирани по договори с частни сервизи, които не са специализирани за работа с тези марки и не се знаело кой и как извършва ремонтите по тях. Въпреки че в службата по управление на собствеността имало ремонтна база. Затова се предвижда да покупка на нови коли - от 500 до 1000, но на лизинг, за да може дистрибуторът да ги поддържа за периода на изплащането. “В последната седмица имаме много малко мигранти, влезли в страната, а центровете за настаняване са полупразни”, каза Рашков на въпрос от депутата Бойко Клечков от БСП за ситуацията по границата. Освен това ръководството на МВР ходило на проверки по южната граница по график и това оказало голямо значение. Очакванията, че през пролетта със затоплянето на времето страната ще бъде залята с бежанци, не се оправдали. Рашков сподели с депутатите информация, че турският президент Реджеп Ердоган вече подготвя връщането на мигрантите на тяхна територия в страните, от които са дошли, защото тежат на икономиката им. За пореден път във вътрешната комисия се говори и за подготвените промени в НПК и Закона за СРС-ата, с които разследващите полицаи ще могат да искат от съда разрешения без посредничеството на прокуратурата, която да осъществява само надзор на законност. Заседанието в комисията не мина и без обичайното напрежение. Рашков отговаряше на въпрос от ДПС за разходването на средства за бедствия от комисията, която той ръководи. Обясни, че парите се отпускат на общините и те ги разходват, за да се справят с последствията от свлачища и наводнения. Председателят Атанас Атанасов се обърна с реплика към заместничката си Рена Стефанова, че всички знаят как общините на ДПС харчат отпуснатите средства от държавата. Това ядоса Ахмед Ахмедов и заедно с колегата си Гюнер Ахмед напусна заседанието. “Г-н председател, това е ДПС! Не може да обсъждате с колежката с отнет имунитет това как общините ни харчат пари”, разгневи се Ахмедов. Във вторник главният прокурор поиска от парламента имунитета на Стефанова заради инцидент на пътя с пострадала жена, а тя обяви, че ще се откаже от него.

Коментари

Новини Варна