IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:15 | 16 май 2022
Обновен: 06:01 | 17 април 2024

НАП, МВР и НОИ въвеждат е-идентификацията до края на годината

ТУ-Варна си поставя за цел да получи статут на изследователски университет

По материала работи: Слав Велев
НАП, МВР и НОИ въвеждат е-идентификацията до края на годината

До края на годината трябва да е готова електронната идентификация чрез мобилно приложение. На първо време ще могат да се ползват услуги на 5 институции, сред които НАП, МВР, НОИ и Агенцията по вписванията, обяви във Варна министърът на електронното управление Божидар Божанов, предаде "Дарик Варна".

Целият проект за електронна идентификация, който вече е възложен на „Информационно обслужване”, е на стойност 1,8 млн. лв.

„Моята теза винаги е била, че за електронното управление не трябва много, а умни инвестиции”, коментира министър Божанов.

По думите му електронната идентификация би била единият от механизмите, с които в бъдеще гражданите ще могат да гласуват дистанционно и електронно.

Министърът на електронното управление коментира и хакерските атаки в „Български пощи“. Една от причините за инцидента е, че Пощите не са били в обхвата на министерството, нито на ДАНС, и никой не ги е проверявал. В момента се водят разговори за разрешаването и на този проблем, заяви Божанов. Той добави, че за възстановяването на националната пощенска служба е предоставен  ресурс в т. нар. „държавен облак”.

Във Варна министър Божанов се включи в кръгла маса на тема: „Иновации и дигитализация – технологии на успеха“. Обсъжда се напредъка на университетите  по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност.

Национална кръгла маса на тема: „Иновации и дигитализация – технологиите на успеха“ организира във Варна днес Технически университет-Варна /ТУ-Варна/. Кръглата маса има за цел да сподели успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност, каза за Радио Варна ректорът на Техническия университет проф.Венцислав Вълчев. Поводът е отбелязването на 60-годишния юбилей от основаването на Технически университет – Варна.

ТУ-Варна е водещ в национално отношение университет по обучение на компютърни науки с пет специалности, коментира проф. Вълчев. Първи в страната откриват специалностите „кибер сигурност“ и „изкуствен интелект“, в които приемат 475 студента редовно обучение, половината от които вече са записани. Само за миналата година имат проекти с общ бюджет над 4 милиона от европейски средства, което доказва, че висшето училище има място в пространството на дигитализация и иновации, каза още проф. Вълчев.

В университета има отделена 3-етажна сграда за дом на бизнеса и в нея се настаняват IT-компании. Така се постига съвместно обучение, по-добро кариерно реализиране на студентите и много по-ефективно съвместно участие по европроекти.

Реализацията на кадрите е значително висока както за компютърните и машинни специалисти, за агрономството и морските специалности. Миналата година е бил утроен броя на чуждестранните студенти, които се обучават на английски език и в момента най-много са студентите от Турция, Гърция и Русия.

По думите на ректора основната цел на ТУ-Варна за следващите две години е да попадне в групата на така наречените изследователски университети. Той посочи, че в рамките на Плана за развитие и възстановяване има сума около 250 милиона лева, която е насочена  към универитети, които удовлетворяват определени критерии зададени от Министерството на образованието. При първата фаза ТУ-Варна не са успели да влязат в първите седем. Подобна сериозна инвестиция ще помогне на висшето учебно заведение да развие нови технологии съвместно с бизнеса, което веднага ще доведе до повишаване ефективността на икономиката, конкурентноспособността, както и позиционирането на университета в различните рейтингови системи на Европейския съюз, което автоматично води до привличането на повече средства, каза още проф. Венцислав Вълчев.

Коментари

Новини Варна