IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
11:45 | 18 февруари 2022
Обновен: 09:20 | 17 април 2024

ТУ-Варна уреди стаж за бъдещите инженери по „Възобновяеми енергийни източници“

Още следващия семестър специалисти от вятърен парк „Свети Никола“ ще се включат в обучението

По материала работи: Слав Велев
ТУ-Варна уреди стаж за бъдещите инженери по „Възобновяеми енергийни източници“

Договорът беше подписан от ректора на Техническия университет – Варна проф. д-р инж. Венцислав Вълчев и изпълнителния директор на „AES България“ Иван Цанков/Снимка: ТУ-Варна

Техническият университет във Варна уреди стаж за бъдещите инженери по „Възобновяеми енергийни източници“. На 17 февруари 2022 г. във висшето училище беше подписан рамков договор за сътрудничество и координация с фирма „AES Гео Енерджи“, част от „AES България“. Документът бе парафиран от ректора на Техническия университет – Варна проф. д-р инж. Венцислав Вълчев и изпълнителния директор на „AES България“ г-н Иван Цанков.

Корпорация AES е една от най-големите глобални енергийни компании и е най-големият чужд инвеститор в енергийния сектор на България през последните 30 години. „AES България“ е собственик на най-големия вятърен парк в България ВяЕЦ „Свети Никола“ и на ТЕЦ  „AES Гълъбово“, които имат ключово значение за енергийната сигурност на страната и стабилността на енергийната система.

Подписаният рамков договор урежда сътрудничеството между страните при обучение за придобиване на квалификация по специалност „Възобновяеми енергийни източници“ на Техническия университет – Варна и други области от взаимен интерес. Договорът урежда провеждането на учебни практики, студентски стажове, посещения с научна и учебна цел, експериментална работа на студенти, докторанти и специализанти на Техническия университет – Варна  и насърчаване на професионалната им реализация. „AES Гео Енерджи“ поема ангажимента да подпомага студенти чрез стипендии и заплащане на семестриални такси. В договора е предвидено също съвместно участие в международни, национални и регионални проекти и организиране на научни конференции, семинари, презентации и обмен на информация.

Още от следващия учебен семестър специалисти, работещи във вятърен парк „Свети Никола“ ще се включат в обучението на студенти от специалност „Възобновяеми енергийни източници“ на Техническия университет – Варна, както и ще започне съвместното промотиране на специалността в средните училища на страната.

Подписаният договор открива нови перспективи за реализация и развитие на студентите от Техническия университет – Варна и е добър пример за успешното сътрудничество на университета с водещи фирми от енергийния сектор на България.

Коментари

Новини Варна