IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
09:30 | 17 май 2022
Обновен: 22:12 | 16 март 2024

Днес е Световният ден за борба с хипертонията

17 май е обявен още за Международен ден срещу хомофобията и трансфобията и Международен ден на телекомуникациите

По материала работи: Слав Велев
Днес е Световният ден за борба с хипертонията

17 май е определен за Световен ден за борба с хипертонията (отбелязва се от 2005 г.) и Световен ден на информационното общество. 17 май е обявен още за Международен ден срещу хомофобията и трансфобията и Международен ден на телекомуникациите.

По повод Световния ден за борба с хипертонията на 17-ти май, Варна се включва в здравната кампания „Май месец на мерене“ под мотото „Измерване, което спасява живот. Твоят. #TheBigSqueeze“. Организатор на инициативата е Българската лига по хипертония с подкрепата на международни организации и общини в 12 града в страната, сред които и Варна. На входа на Морската градина специалисти ще измерват кръвно налягане  и ще консултират гражданите на морската столица.

Сърдечно-съдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечно съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация, посочват от организацията. 

Коментари

Новини Варна