IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:00 | 17 май 2022
Обновен: 05:44 | 23 април 2024

ПП-то с 14 мерки за 2 млрд. – прати ги на партньорите. Днес ги решават

Те са насочени към подпомагане на домакинствата заради инфлацията и високите цени

По материала работи: Слав Велев
ПП-то с 14 мерки за 2 млрд. – прати ги на партньорите. Днес ги решават

14 мерки на стойност 2 млрд. лева ще предложат за обсъждане в коалицията от "Продължаваме промяната". Сумите са от допълнителни средства от бюджета, без да нарушават неговата рамка. Мерките са насочени към подпомагане на домакинствата заради инфлацията и високите цени.

Пълният списък с предложенията ще бъде представен по време на коалиционния съвет, който ще се проведе на 17 май от 20 ч. в Министерския съвет.

Сред тях е ръст на пенсиите, като минималната от 370 да стане 450 лв. Наред с това пропорционално да бъдат увеличени всички останали пенсии от 1 юли. Вдигане на максималния праг на пенсиите на 3400 лв., а в предложението е записано и преизчисляване на всички пенсии от 2008 г. насам по швейцарското правило, но с начална дата 1 октомври тази година. 

Предвижда се и увеличение данъчното облекчение за родителите на 600 лв. за едно дете и 1200 лв. за две деца. Компенсации има и за крайните потребители на горива, като се предвижда те да засегнат до 50 л. от всички потребени горива на месец. 

От "Има такъв народ" заявиха, че утре преди срещата ще предложат свой пакет от мерки и подчертаха, че няма диалог в коалицията. 

Коментари

Новини Варна