IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:45 | 20 май 2022
Обновен: 13:38 | 24 април 2024

52 г. труд за 710 лв. пенсия. Григор смята новите си пари, колко ли?

След увеличението на пенсиите: Възрастните не знаят колко лева ще получават

По материала работи: Слав Велев
52 г. труд за 710 лв. пенсия. Григор смята новите си пари, колко ли?

Кадър: Bulgaria ON AIR

От 1 юли всички индивидуални пенсии да бъдат увеличени с 10%, предлага правителството. Целта е да се преодолее инфлацията за най-уязвимите.

Григор е пенсионер с 52 години трудов стаж, пенсията му е 710 лв. Споделя, че колкото и да е голямо последното увеличение, то няма да компенсира високите цени, предаде Bulgaria ON AIR.

Според бившия социален министър Хасан Адемов с новите антикризисни мерки управляващите печелят време, но не решават проблемите на най-уязвимите. От 1 юли се очаква минималната пенсия да стане 467 лв., вместо 370 лв., колкото е сега.

"Общият размер е 467 лева, което означава увеличение от 37 лева, на практика това увеличение е около 10%, а не 20% средно. Първите осъвременени пенсии ще бъдат получени едва в началото на август. Инфлацията, която галопира с неимoверни темпове, ще изяде тези увеличения", заяви Адемов.

Според Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика механизмът, по който ще се преизчисляват пенсиите, все още не е съвсем ясен. Той дава пример с анонсираното увеличение през декември от 12,5% за всички пенсии, което обърка възрастните хора.

"Всеки започна да търси тези 12,5% в новата си пенсия и имаше хора, които получиха по-малко увеличение. Те казаха: "Излъгаха ни". Тук проблемът е в средните числа, в това, че се обявява един среден размер, който е верен само за част от хората", подчерта Нейков.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Коментари

опетков ( преди 1 година )
Не, че нещо, но ми се струва, че пенсионерът Григор е измислен герой. Или, че 52 г. е работил на минимална заплата. Дори и да е започнал да работи на 18г., се е пенсионирал на 70г., значи е работил поне 6 г. след времето за пенсия. Ако пък се е пенсионирал преди повече от 10г., значи сега е столетник. Естествено е, че последното "увеличение" може да бъде сложено само в кавички. Реалната инфлация е над 50%, а за много стоки е над 100%. И не, тя не е "внесена отвън", тя си е родна наша.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна