IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:10 | 20 май 2022
Обновен: 09:52 | 25 април 2024

Заков посрещна скандална министърка на РСМ

Славянка Петровска доби популярност у нас покрай местните избори в Скопие

По материала работи: Слав Велев
Заков посрещна скандална министърка на РСМ

Посрещане на министъра на отбраната на РСМ Славянка Петровска/Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Министърът на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска присъства на церемония пред Паметника на Незнайния воин. Тя пристигна вчера на двудневно официално посещение у нас по покана на министър Драгомир Заков.

По време на церемонията бяха изпълнени химните на България и на РСМ. Министър Петровска поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. След официалното посрещане министрите Заков и Петровска ще имат среща в Министерството на отбраната, след която ще направят изявления за медиите.

Двете страни ще засилят сътрудничеството си в областта на отбраната.

По-късно Славянка Петровска и водената от нея делегация ще се срещнат с ръководството на Комисията по отбрана в Народното събрание.

Славянка Петровска доби популярност у нас покрай местните избори в Скопие. Тогава тя вдигна скандал с двойно гражданство на един от кандидатите, дни преди втория тур на ключовите избори за кмет на северномакедонската столица. 

Независимата кандидатка, подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ, Данела Арсовска спечели преднина на първия тур с 37,68% пред действащия кмет Петре Шилегов от СДСМ (партията на премиера Зоран Заев).

Арсовска е завършила право, има магистърска степен по икономика, работила е на експертни позиции в арбитражната институция към Световната банка и в арбитражите в Женева и Хага. 

Балотажът бе насрочен за 31 октомври, но междувременно Арсовска беше подложена на остра атака от СДСМ с обвинение, че се е сдобила с българско гражданство през 2011 г.

Партията, която стои зад нея -  ВМРО-ДПМНЕ - поддържа дългогодишна агресивна политическа линия спрямо България и атакува кабинета на Заев заради съгласието му с повечето от условията на съседните държави в името на членството в ЕС. 

Твърденията за двойното гражданство на фаворита за кмет на Скопие бяха разпостранени от депутатката от СДСМ Славянка Петровска и са подкрепени лично от Зоран Заев - въпреки че Арсовска отрича публично да има български паспорт.

От СДСМ показаха фотокопия от два документа, съдържащи лични данни на жена с името "Даниела Арсовска" с адрес в Петрич: удостоверение за присъдено българско гражданство от 2011 г. и лична карта, която е издадена през 2017 г. 

Македонските медии са направили справка в публично-достъпната система на българското МВР, която показва, че лична карта с посочения номер от копията съществува и е валидна. От проверката все пак не може да се установи дали документът принадлежи на Арсовска или на друг човек.

Въпреки това СДСМ са твърдо убедени в достоверността на информацията си. При това Славянка Петровска извади нови данни, че не само Арсовска, но и съпругът й разполага с български паспорт. 

"Цели 10 години Данела Арсовска има резервна родина. От какви подбуди потърсихте българско гражданство? Чии интереси защитавате?", пита Славянка Петровска. Тя посочва още, че кандидат-кметът на ВМРО-ДПМНЕ е станала и почетен консул на Унгария - държавата, в която бившият премиер Никола Груевски избяга, след като беше осъден в Северна Македония. 

Титлата й е присъдена в края на декември 2020 г. с решение на македонското правителство. 

Зоран Заев също се включи в обвиненията срещу нея, но с опит за по-дипломатичен тон: "Не е лошо, че е имала българско гражданство, но не е честно спрямо хората, от които очаква подкрепа. Това, че тя криеше за гражданството си, е нечестно и политически, и морално.".

Заев все пак призова Арсовска да се оттегли от изборите, "ако обича Скопие и гражданите на столицата".  

Самата Данела Арсовска отрича твърденията, че се е сдобила с български документи за самоличност. Тя заявява, че никога не е сменяла името си на "Даниела" и е живяла винаги в Скопие. Тя обвинява СДСМ в това, че упражнява психически натиск срещу семейството й и заявява, че ще заведе дело за клевета срещу "всички безсмислени лъжи от последните дни". 

"Това е лична атака от хората, които 5 години ме търсиха, за да им давам икономически съвети, а сега твърдят, че съм антидържавен елемент. Хората в Македония и Скопие знаят много добре, че това не е вярно", казва още тя. 

До момента българските институции не са коментирали случая. 

Коментари

Новини Варна