IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:00 | 21 май 2022
Обновен: 00:37 | 24 април 2024

От юни: Държавата дава по 15 лв. на украинец за нощувка и храна

България може да настани над 200 000 бежанци във ведомствени жилища и хотели

По материала работи: Слав Велев
От юни: Държавата дава по 15 лв. на украинец за нощувка и храна

България може да настани над 200 хиляди бежанци във ведомствени жилища и в хотели. Това обяви по време на петъчния парламентарен контрол вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова. 

По предложение на националния щаб е прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила.

Новата програма, разработена от оперативната координационна група, предвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения. 

"Ще продължим да настаняваме на цена от 15 лв. на ден в държавни общински бази и във всички места за настаняване от националния търговски регистър, които доброволно искат да се включат в новата програма. Общата леглова база категория 1 и 2 звезди е от 175 000 места за настаняване, а във ведомствените бази са установени над 33 000 легла. Общият капацитет е над 200 000 легла, а в момента около 60 000 души са настанени по хотели по морето", подчерта Константинова.

И допълни, че страната ни е поела ангажимент за закрила до края на февруари следващата година. Така всички бягащи от войната могат да получат подслон у нас.

Коментари

Новини Варна