IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:45 | 3 юни 2022
Обновен: 04:52 | 23 април 2024

2 нови реактора до 2030, още два до 2050-а, инак - режим, енергиен колапс...

Депутати поискаха наказание за свои колеги от "Възраждане" заради всяване на паника за АЕЦ "Козлодуй"

По материала работи: Слав Велев
2 нови реактора до 2030, още два до 2050-а, инак - режим, енергиен колапс...

За да не сме в енергиен колапс "Булатом" предлага напрегната програма и два нови ядрени блока до 2030 г., а до 2050 г. - още два. Това заяви председателят на ядрената организация Богомил Манчев по време на първата от поредица 4 онлайн дискусии, които организират "Булатом" и Виенският център за ядрена компетентност. Нейната тема беше "Ядрената енергетика на България - национален приоритет и геополитика". Експертът прогнозира, че в микса от енергия ще има 50% ток, произведен от възобновяеми източници, но другите 50 на сто трябва да са от ядрени блокове.

Без технологичен партньор, който има ядрена технология и затворен цикъл, България няма да може да поддържа и да развива ядрена енергетика, заяви той. Според ядрения експерт извън Русия, която може да направи блокове с вече доставените руски реактори, другата държава е Китай, затворен цикъл в ядреното строителство има и Франция. Според него страната ни трябва да се обвърже с партньор, който да поддържа всичко. Ако искаме да използваме атомна енергия, да се замислим какво и кога да се построи, с кого да се построи. Ядрената енергетика е най-високата и най-сложната технология, която сме допуснати да използваме. Така проф. Янко Янев от Виенския център за ядрена компетентност, който бе модератор на дискусията, отвори разговора за това дали ядрената енергетика е национален приоритет. Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт се включи с тезата, че политиците са омазали темата за ядрената енергетика от години. Няколкото решения на парламента, свързани с нея, имат нужда от ревизия, смята експертът, те са за "Белене", както и за развитие на ядрени мощности на територията на АЕЦ "Козлодуй". Без тяхната промяна - път напред няма, каза той. В официалния вестник на ЕС стои обява за търг за строителството на "Белене", който е обявен от изпълнителната власт и не е прекратен. Фирми са вложили пари за участие в него, радвам се, че не са започнали да ни съдят, заяви той. "Един премиер преди 2 г. показваше едни поляни в "Козлодуй" и казваше, че ще има едни реактори там", припомни Нейков колебанията на властта.

Енергийният специалист припомни още, че има ревизия в областта на ядрената енергетика, която е зададена от ЕС, в плана от май се допуска някои от съществуващите мощности на въглища да се използват по-дълго, и е отбелязана ролята ядрената енергетика в зеления преход. Д-р Кинг Лий от Световната ядрена асоциация, заяви, че ядрената енергия е вторият най-голям източник в света. За 2021 нивото на производство е 2260 тераватчаса, то не показва сериозно развитие през последните 20 г., има около 439 работещи реактора с мощност 93 гигавата в 22 страни, но пък 256 са в строителство. Ядрената енергия, според него, може да допринесе в процеса на декарбонизация. Особено с войната в Украйна тази енергия може да допринесе за енергийната сигурност. Той спомена, че Обединеното кралство планира до 2050 г. 25% от енергията в микса да е ядрена, Полша и Франция също искали да увеличат делът й, както Корея и Япония. Факторите, които в дългосрочен план водят до увеличеното й използване в света е енергийната сигурност, но за това трябва силна политическа подкрепа, правилни енергийни пазари и механизми, които да привличат инвестиции в нея.

Проф. Атанас Семов от Софийския университет "Св. Климент Охридски" върна темата в България, като заяви, че според социологически проучвания България е с висока подкрепа за ядрената енергетика. Нещо повече, тя е единствената страна в ЕС провела референдум за нова ядрена мощност. "Няма никакво оправдание – общественото мнение е да се работи в посоката на ядрената енергетика", смята той. Семов заяви, че не е вярна представата, че Брюксел е затворил четирите малки блока на "Козлодуй". Позовава се на бившия еврокомисар Гюнтер Фехройген, който казвал в свое интервю, че е изненадан от отстъпчивостта на българското правителство правителство. Малките блокове били затворени от интересите, които искали да строят нови мощности и Брюксел си оставил врата за оправдание, казва той. Към момента няма натиск за неизграждане на нови ядрани мощности, напротив - не само че няма натиск да не се строи, но имаме ясна промяна от страна на институциите по отношение на ядрената енергетика, имаме воля в контекста на зелената сделка, не съществува никаква причина България да не изгражда реактори. За разлика от други държави в ЕС, у нас няма проблем с общественото мнение, нито страхове от страна на екологията, напротив, има обществено очакване, защото ядрената енергетика е част от представата за сигурност и суверенитет. Проф. Холгер Рогнер от Международния институт за приложен системен анализ заяви, че АЕЦ "Белене" трябва да продължи. Той вижда ядрената енергия като партньор на възобновяемите източници и като фактор за опазване на околната среда. Има определен интерес от развиващите се страни, те не искат да изостават и да не се възползват от предимствата на тази енергия. Според него икономическата стойност на една такава мощност зависи основно от това да се построи навреме и в рамките на бюджета. Често обаче политическата интервенция проваляла това. Според него възобновяемите източници са по-чувствителни към цената, отколкото ядрената енергия. Той обаче посочи, че монетата има две страни - на другата страна е осигуряването на гориво, което зависи от един доставчик, имайки явно предвид ситуацията с Русия и войната в Украйна. Една ядрена мощност не може да се построи от частен инвеститор без правителствена помощ - било то с дългосрочни договори за изкупуване на тока, било с други механизми, които да защитят инвеститорите и да осигурят възвращаемостта. Той смята, че има поле за развитие и да малки реактори от по 100 мегавата.

"Ние вече сме в енергиен колабс, заради политическите мъдрувания през последните 15 години". Това заяви председателят на "Булатом" Богомил Манчев. Според него войната в Украйна и кризата в енергоресурсите няма да затихнат утре. Това няма да даде възможност в държава като нашата цените да намалеят и да си отдъхнем. "Булатом" е настоявала многократно, да се обърне внимание на енергетиката - у нас 50-52% от нея е чиста. 15-15,5 млн. мегаватчаса са производство от АЕЦ "Козлодуй", 7 млн. мвтч ток са от слънце, вятър и вода, 18-20 млн. са на база на комбинирано производство и 16 -18 млн. - от местните въглища. Той заяви, че преди 2 месеца Урсула фон дер Лайен е дошла в София да ни връчи с плана за възстановяване и ангажимента до 2038 г. да затворим въглищните централи, те са общо към 4000 мегавата. "Да се обзаложа - че 2038 г. няма да сме решили проблема с базовата енергия", заяви той и настоя до 2030 г. да има нови два работещи ядрени блока, а до 2050 г. - още два. Проф. Атила Асзоди от Унгария участва във форума, за да сподели как в ситуацията на война в Украйна се справят с изграждането на атомната централа "Пакш 2", която се строи от руснаци. Той обясни, че проектът е започнат през 2014 г., като е сключено междуправителствено споразумение и са подписани договори за изпълнение. "Проектът върви, графикът се спазва, но имаме нова ситуация заради войната. В момента няма санкции, които да влияят на "Росатом", но има индиректни последствия. Банките са ограничени, налагат им се санкции. "Искам войната да свърши скоро и мисля, че това ще стане. И на трезв акъл политиците на продължат", заяви унгарецът. Абел Гонзалес от Научния комитет за изследване на ядрената радиация на ООН заяви, че през 2016 г. неговата страна - Аржентина, е поискала анализ на радиологичното въздействие на другите енергийни източници, извън ядрената енергия. Резултатите били изненадващи за политиците, били шок. Най-големият причинител на радиация не била ядрената енергия, а енергията от изкопаеми горива, тя била 7 пъти по-висока от ядреното производство.

Депутати от "БСП за България" и "Има такъв народ" поискаха да бъдат санкционирани народни представители от ПГ на "Възраждане" заради всяване на паника за АЕЦ "Козлодуй".

От парламентарната трибуна Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане" заяви, че в атомната централа е бил регистриран инцидент. Управляващите отрекоха да е имало инцидент, който да застрашава централата и призоваха депутатите от "Възраждане" да не използват АЕЦ "Козлодуй" за всяване на паника.

Цончо Ганев, ПГ на "Възраждане": "В АЕЦ "Козлодуй" е регистриран инцидент. В края на месеца е приключил планов ремонт. Сроковете притискат всички и при приемане на обекта изтича масло и възникнал пожар. Над 200 прахови пожарогасителя се използват. Информирани ли са българските служби? Информирани ли са всички институции?".

Асен Василев, вицепремиер: "Не съм получил доклад, че нещо се е случвало. Доклад няма при мен. От агенцията за ядрено регулиране не са съобщили.".

Цончо Ганев ПГ на "Възраждане": "Това нещо е прикрито и не е достигнало до вас. Виждаме остри реплики, но такъв инцидент е имало.".

Виктория Василева, ПГ на "Има такъв народ": "В случая трябва да се вземат мерки с подобен род говорене - граничи с престъпление! Вие нямате идея за какво говорите! Свалете си ръцете от АЕЦ "Козлодуй" и не говорете подобни простотии!", предаде БНТ.

Драгомир Стойнев, ПГ на "БСП за България": "Беше направен опит от "Атака", а …извинете - от "Възраждане" да всяват паника. Не е имало голям инцидент! Държа да се наложи наказание за всяване на паника сред обществото. Това не бива да се допуска в българския парламент!".

Владимир Табутов, ПГ на "Продължаваме промяната": "Лично присъствах на пуска на Блок 6. Той беше въведен в експлоатация според плана.".

Емил Георгиев, ПГ на "БСП за България": "Явно групата на "Възраждане" трябва да ги наричаме кукувци. Ако нахалството и цинизма имаха криле, щяхте да кръжите тук в залата.".

Костадин Костадинов, ПГ на "Възраждане": "Като се провери, ще се види истина ли е или не е. Абсолютно излишно е да влизаме в нелицеприятни неща.".

Коментари

Новини Варна