IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:00 | 8 юни 2022
Обновен: 20:17 | 2 май 2024

Патриотично: Fira Sans BGR – шрифтът, който да замени руската кирилица!

Държавните ведомства трябва да използват само български шрифтове на своите уебсайтове

По материала работи: Слав Велев
Патриотично: Fira Sans BGR – шрифтът, който да замени руската кирилица!

Държавните ведомства трябва да използват само български шрифтове на кирилицата на своите уебсайтове. Това предвижда проект на общи правила за интернет страниците на администрацията, изготвен от екипа на министъра на електронното управление Божидар Божанов. В проекта се предлага дори вариант на конкретен шрифт - Fira Sans BGR.

Използването на българска кирилица от администрацията бе една от целите на министър Божанов. За да бъдат изработени съответните шрифтове той поиска и помощта на БАН, пише "24 часа". В момента повечето кирилски шрифтове са с руска типография. В българските за малките букви се ползва ръкописно изписване на "г", "к", а на букви като "д" и "з" има характерните опашки под реда на буквите. Самите правила обаче са написани на шрифт "Таймс Ню Роман", чиято кирилизация е руска. Правилата определят и задължение сайтовете на администрацията да спазват последните стандарти за сигурност, дизайнът да помага получаването на нужната информация и пр.

Коментари

Новини Варна