IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
17:00 | 20 юни 2022
Обновен: 20:47 | 23 април 2024

Радев: Ако продължава блокажът, изборите са неизбежен вариант

Френското предложение е най-доброто и най-справедливото до момента, коментира още президентът

По материала работи: Слав Велев
Радев: Ако продължава блокажът, изборите са неизбежен вариант

Снимка: БНТ

Трябва да е ясно, че в близките дни и седмици имат да се решават важни предизвикателства от компетенцията на правителството и парламента. Изборите са крайният вариант. Ако продължава блокажът на институциите и работата на парламента, изборите са неизбежен вариант. Това коментира президентът Румен Радев, който участва в срещата на върха на инициативата "Три морета" в Рига.

„Доказал съм, че никога не бягам от отговорност. Досега съм назначил три служебни кабинета и трите се справиха с предизвикателствата пред тях. Въпросът е партиите да проявят отговорност”, каза още той.

Президентът каза, че не може да приеме открити призиви към политическо номадство. „Хората са гласували по определен начин. Призивите да започне политическо номадство в българския парламент изкривяват вота на хората. Очаквам всяка партия да води своята отговорна политика така че да привлича членове и да задържа своите членове със своята политика, а не с призиви да напускат други партии, за да се присъединяват”, допълни държавният глава.

Той каза още, че е рано за въпроса на коя партия ще даде третия мандат.

"Инвестиционният фонд на инициативата "Три морета" направи своята първа, голяма пряка инвестиция в България придобивайки значителен дял от пристанище "Бургас", каза още Радев.

Порт Бургас е най-близкото пристанище на ЕС до Босфора и придобиването ще има важна роля за насърчаване на по-нататъшната свързаност и на икономическото развитие на целия регион.

Вноската на България в този фонд е 20 млн. евро, а тук става въпрос за пъти по-голяма инвестиция.

Радев и президентите на страните участнички обсъждат влошената среда на сигурност заради войната в Украйна и привличането на Киев и страните от Западните Балкани към проектите на "Три морета".

Инициативата включва 12 държави между Адриатическо, Балтийско и Черно море и цели да насърчи транспортната, дигиталната и енергийната свързаност между държавите.

Стратегически партньори са Европейската комисия, Съединените щати и Германия.

Националната рамкова позиция бе разработена и приета с решение на МС през 2019 г. и подкрепена от българския парламент и 44 НС с декларация. Подходът, който е в момента, няма как да работи, трябва МС в резултат на експертизата на МВнР, ако ще актуализира по някакъв начин да актуализира националната рамкова позиция със свое решение и едва тогава да изпрати тази рамкова позиция в парламента и той да я одобри, а не обратното както в момента се процедира. Това заяви още в Литва президентът Румен Радев. Според него това води до блокаж и невъзможност да се вземе решение.

"Органът за изработване на това решение трябва да е МС, а парламентът да го одобри, а не обратното. Предложенията на френското председателство са най-добрите и най-справедливите до момента", убеден е Радев.

"Двустранните въпроси трябва да се издигнат на ниво ЕС – преговорна рамка, това не са просто двустранен спор за история, това са въпроси, които касаят фундаментите на ЕС и след множество срещи и убеждавания, най-после европейските партньори разбраха, че там е мястото за решаване на тези въпроси и те вече се залагат в европейската рамка като подход", подчерта Радев.

"Равноправие на македонските българи заедно с другите народи, не малцинство, никога не сме говорили за малцинство. Нека експертно да се произнесат и МС, и НС, дали протокол двустранен със Скопие в достатъчна степен отстоява българския интерес", категоричен е Радев, цитиран от БГНЕС.

"Едно е ясно - към момента няма време това да се случи като вдигане на ветото, няма как да стане сега това. Защото този протокол трябва да се приеме и от българския парламент, и от парламента на РСМ. Ако няма ясни механизми с измерими критерии, то това не е решение", коментира още Радев.

Коментари

Новини Варна