IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:30 | 31 май 2022
Обновен: 10:28 | 17 април 2024

Радев и Петков отиват на крака при Макрон, вдигат ветото върху РСМ?

Това са съобщили участници в последния коалиционен съвет

По материала работи: Слав Велев
Радев и Петков отиват на крака при Макрон, вдигат ветото върху РСМ?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Скоро се очаква посещение във Франция на президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. В тяхната делегация ще има и представител на външното ни министерство. В Париж се очаква те да одобрят предложение на Еманюел Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

Това са съобщили участници в последния коалиционен съвет, който се проведе в петък вечер, 27 май. В срещата участваха Кирил Петков, Асен Василев, Иван Ченчев, Георги Свиленски, Гроздан Караджов, Станислав Балабанов, Велислава Петрова, Атанас Атанасов и Владислав Панов.

По време на разговора от правителството са информирали, че "френското председателство е обещало да включи всички български искания в преговорната рамка и тяхното изпълнение да бъде гарантирано от самия Макрон". 

"Това на практика означава, че ние се доверяваме изцяло на Макрон, но в същото време рискуваме да изпаднем в десетилетен спор, защото всяка една от страните членки ще може да блокира всяка едно решение. Това ще бъде спор безкрай, а ние не искаме турски вариант", разказа един от участниците пред БГНЕС.

Според друг участник в срещата от 27 май в плана на Макрон "има предложения, които не са ясни и въобще не е сигурно, че Европейската комисия може да даде гаранции за тяхното изпълнение в бъдеще". На участниците в коалиционния съвет е направило силно впечатление информацията, че "президентът Радев е провел много положителен разговор с Макрон". 

"Това е толкова прозрачно. Самият Радев ден след съвета каза следното: Мога да поздравя президента Макрон за неговото визионерство и смелост да търси адекватно решение за намиране на изход от тази ситуация и за отстояване на истината и справедливостта", казва участник в коалиционния съвет. 

Сериозно притеснение сред участниците предизвикало изказването на един от тях, който буквално се е отнесъл с пренебрежение към мнението на българските граждани по въпроса за РСМ. "Каквото и да предложим, то ще мине, защото българите не разбират този въпрос", са били неговите думи. 

"Сигурно и поради тази причина са отделени десетки хиляди лева за социологическа агенция, която да обработва населението по този въпрос през следващите две седмици", смята той.

В края на срещата е взето решение в следващите две седмици "никой да не коментира и да не взема отношение по въпроса за РСМ". По този въпрос най-мълчаливи трябва да бъдат представителите от Министерството на външните работи. Първите коментари трябва да бъдат след като бъде оповестен и мощно подкрепен предложения текст от самото МВнР. 

В същото време всички представители на отделните политически партии участващи в правителството ще твърдят, че "няма никакви отстъпления по въпроса за РСМ и националните интереси на страната ни ще бъдат защитени".

По време на срещата е постигнато съгласие и всяко различно мнение и позиция по този въпрос, на политици, учени, историци, журналисти да бъде "максимално бързо атакувано и с тежки политически обвинения". Един от тях дори се похвалил в края на срещата пред част от участниците, че "той лично се е справил с един непослушник и "може да поръча всеки един за оклеветяване от двете страни на границата".

Поисканият от премиера Кирил Петков Консултативен съвет по национална сигурност /КСНС/ при президента за РСМ ще бъде свикан след посещението във Франция. За провеждането му лично се е ангажирал самият министър-председател.

Коментари

Новини Варна