IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
09:30 | 28 юни 2022
Обновен: 13:25 | 24 април 2024

Цигарите – със стария акциз и след юли. Парно, газ и хляб с нулево ДДС

Депутатите вдигнаха приходите със 760 млн. лв., това е цинизъм, заяви финансовият министър в оставка

По материала работи: Слав Велев
Цигарите – със стария акциз и след юли. Парно, газ и хляб с нулево ДДС

Депутатите вдигнаха приходите със 760 млн. лв., това е цинизъм, заяви финансовият министър в оставка Няма да се облагат по-леко плодове, зеленчуци, мляко, месо, храни Бюджетната комисия остави в актуализирания бюджет нулева ставка вместо стандартните 20% ДДС само за парно, газ и хляб. Депутатите не подкрепиха нито едно от останалите над 20 предложения за диференцирани ДДС ставки- за плодове и зеленчуци, слънчогледово олио, брашното, мляко, месо и храни от първа необходимост. Не бе подкрепено и искането на ГЕРБ намалената ставка на косвения данък за ресторантьорските и кетъринг услуги да продължи до догодина. Така, комисията предлага да се облагат по-леко до края на тази година само доставките на книги, туристически услуги, използване на спортни съоръжения, бебешки пелени и детски храни, предаде "24 часа".

Актуализираният бюджет предвижда приходите от ДДС за 2022 г. да бъдат в размер на 15,2 млрд. лв. Вицепремиерът в оставка Асен Василев, повтори резервите си към диференцирани ставки обясни, че предложенията на ИТН за нулево или 9%-но облагане на плодове, зеленчуци ще струва 100 млн. лв. по-малко за бюджета, а списъкът на ГЕРБ за повече храни ще лиши бюджета от 395 млн. лв. само за 6 месеца. Вместо по-ниските ставки, Василев предложи подпомагане на производителите, което е записано в разходната част. Бившият финансов министър, а сега депутат от ДПС Петър Чобанов одобри този подход , но поиска да се разшири разходната част с още подкрепа за земеделците. Василев пък на свой ред поиска тези предложения да минат през земеделското министерство, за да се прецени тяхната целесъобразност и да се види по кои програми би било възможно такова финансиране. Румен Гечев от БСП се обърна остро към ГЕРБ, като им припомни, че те сега предлагат всичко, за което когато те бяха управляващи са му казали "да си гледат работата". "Приятен ден за сега и нека да работим по числата", отряза ги на свой ред Гечев. Георги Ганев от ДБ пък призова, ако ще се правят антиинфлационни мерки да се намалят всички ставки по ДДС.

"Аргументите ви вече са отразени в приходната част, и точно вие след като току що отрязахте 100 млн. лв. от приходната част, това е цинизъм". Василев визира прието минути преди това предложение за стимулиране на тютюнопроизводителите. "Не е цинизъм", опонира Любомир Каримански. В спора се намеси и бившият финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев, който оспори данните на министър Василев. Нови суши изкушения Happy Bar & Grill Вижте още "Цинизъм е", настоя министърът в оставка Асен Василев. След острата размяна на реплики, продължила повече от 10 минути, Йордан Цонев от ДПС призова да не се изпускат нервите. "Има начин човек да си потиска агресията, а вие сте покреативен, когато сте спокоен", обърна се към Василев депутатът от ДПС. Вече пети час, с почивки, една от които 60 минутна, комисията разглежда актуализацията на държавния бюджет на второ четене. С нея трябва да се осигури трансферът, необходим за увеличението на пенсиите от 1 юли и преизчисляването им от 1 октомври. Очаква се във вторник и в сряда всички закони, свързани с промените във финансовата рамка на държавата да бъдат обсъдени и в пленарната зала. От ГЕРБ и ДПС вече заявиха, че ще подкрепят законопроектите. Увеличението на пенсиите с 10% плюс 60-левовата добавка от 1 юли беше одобрено от парламентарната комисия в петък, но цялата процедура може да се забави с гласуването й в пленарната зала, призна вчера социалният министър Георги Гьоков: "НОИ физически няма да може да изплати пенсиите в обичайното време от 7 до 20 юли. Ако бъде прието, няма проблем, да речем, пенсионерите да получат старите си пенсии през юли, а през август новия размер увеличение - с компенсация или със задна дата разликата от увеличените пенсии за юли". Докато комисията обсъжда на второ четене актуализацията, пред парламента, при разпънатата палатка на КНСБ ще отидат синдикални лидери на федерации от бюджетния сектор. Те настояват за минимална заплата от 760 лева и поне 15 на сто ръст на заплатите в сектора. Ще излязат на протест и организации на КТ "Подкрепа" и КНСБ в земеделието. 5,5 млн. лева допълнително трябват на Селскостопанската академия за изравняване на заплатите на учените с тези в останалите научни институции в България каквато е БАН и ВУЗ-овете, каза Валентина Василньова, председател на земеделския синдикат към КНСБ. На протестната палатка продължават да са и пожарникарските синдикати. Те също искат увеличение на заплатите, но без условие за реформи: Венцислав Станков допълни: "Ние не сме съгласни с това изнудване на служителите в министерството, защото да не забравяме, че реформите в сектора не се правят от служителите, а от политиците. Настояваме за минимум 20% увеличение на възнагражденията на служителите в МВР".

Коментари

Новини Варна